Nagy a baj Tolnában, végleg bezárnak egy iskolát

2022.06.18. 13:29
Tolna város Mözs településrészén végleg bezár egy iskola, mert a 2022–23-as tanévre mindössze hét gyereket írattak be az első osztályba, ez viszont épp a fele az elvárt 14-es létszámnak.

Végleg be kell zárnia egy Tolna megyei általános iskolának, mert a Mözs településrészen található intézmény mindössze hét első tagozatossal kezdené a 2022–23-as tanévet, ami épp a fele az elvárt 14-nek. A gyerekeknek emiatt más intézményt kell keresniük, lesz olyan, aki egy konténer-osztályteremben fog tanulni.

A modern intézmény 1991-ben létesült Mözsön, 2011-től kezdve azonban már csak az alsó tagozatokkal üzemelt, aminek az oka szintén a létszámhiány – írja a Tolna megyei hírportál.  

A mözsi iskola szegregátumnak számító területek határán helyezkedik el, emiatt magas a hátrányos helyzetű gyerekek száma, ezért az esélyegyenlőségi előírásokat csak úgy lehet betartani, ha a mözsi 2., 3., 4. osztályokat integrálják a többi városi iskolába – tették hozzá.

Az iskolabezárás oka nem a születésszámban keresendő, hanem sokkal inkább abban, hogy a legtöbb gyerek nem a lakhelyén jár iskolába. A bezárások összesen 62 gyermeket érintenek. A hét elsős gyermek egy másik városi iskola első osztályába fog kerülni, a többieket több különböző iskola között osztják majd el, de mivel nincs elegendő hely ennyi osztály számára, átmenetileg egy konténerteremben is zajlik majd oktatás.  

A város polgármestere, Appelshoffer Ágnes szomorúan konstatálta a mözsi iskola megszűnését, és hozzátette, hogy még nem tisztázott, mi lesz a sorsa az iskolának otthont adó épületnek. Hozzátette, hogy az iskola bezárása állami döntés következménye, mert az iskolák fenntartását és üzemeltetését is átvette az állam az önkormányzatoktól.