Figyelmeztetést adtak ki hétfőre a hőség miatt

DROTI20210707002
2022.06.19. 16:52
Folytatódik a nyáriasan meleg idő a jövő héten: helyenként 35 fok feletti értékeket is mérhetnek. Sok lesz a napsütés, de olykor előfordulhatnak záporok, zivatarok is – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzésében.

Hétfőn nagyrészt felhőtlen, napos idő várható. A késő délutáni, esti órákban északnyugat felől egy hidegfront vékony, szakadozott felhőzete éri el az országot, amelyből a Dunántúlon helyenként, az északi, északkeleti megyékben elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az ország nagy részén viszont nem lesz csapadék. A légmozgás élénk, többfelé erős lesz. A leghidegebb órákban általában 13 és 20 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de az északi völgyekben hidegebb is lehet. Napközben 30–36 fok várható.

A meteorológiai szolgálat kilenc megyében adott ki elsőfokú figyelmeztetést hőség miatt: Pest megyében, Bács-Kiskun megyében, Békés megyében, Csongrád-Csanád megyében, Fejér megyében, Hajdú-Bihar megyében, Komárom-Esztergom megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett valószínű.

hőség
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Eközben Győr-Moson-Sopron megyében, Vas megyében, Zala megyében és Somogy megyében zivatar miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

zivatar
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kedden hajnalig elvétve még lehet csapadék, ezt követően legfeljebb nyugaton, délnyugaton fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Napközben jellemzően sok lesz a napsütés, de a szél nagy területen megerősödik. Hajnalra általában 17–23 fok közé hűl a levegő, az északkeleti szélvédett völgyekben azonban ennél is hűvösebb lehet. Délutánra 25 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A met.hu oldalán található veszélyjelzés szerint aznap három megyében adtak ki figyelmeztetést zivatar miatt – Baranya megyében, Somogy megyében és Zala megyében kell villámlásra, szélre, esetleg jégesőre számítani.

Szerdán szűrt napsütés valószínű. Délutántól az ország délnyugati felén egyre nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Máshol nem várható csapadék. A keleti, északkeleti országrészben időnként erős széllökések is lehetnek. A minimumok általában 10 és 19 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny keleti tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A maximumok 28 és 33 fok között alakulnak.

szerda
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Aznap szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hét megyében zivatar miatt: elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenthet, de szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Csütörtökön délelőttig még az ország délnyugati felén előfordulhat zápor, zivatar, majd a nap hátralevő részében csapadék nem valószínű. Másutt továbbra is a napsütés lesz a jellemző. A leghidegebb órákban általában 16 és 22 fok közé hűl a levegő, de az északkeleti völgyekben ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Délután 29–34 fok közötti csúcsérték várható.

Kezdetben pénteken is sok lesz a napsütés, majd a nap második felében nyugat felől fátyolfelhők érkezhetnek, de csapadék nem valószínű. Időnként élénk, erős lesz a légmozgás. A hajnali 14–22 fokról délutánra 30 és 35 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Szombaton és vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett sok napsütés valószínű. Szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A szél megélénkül, meg is erősödhet. A minimumok mindkét nap 17 és 25 fok között várhatók. A maximumok szombaton 31 és 37, vasárnap 29 és 35 fok között alakulhatnak – olvasható az MTI-nek eljuttatott előrejelzésben.

(Borítókép: Anyuka gyermekével egy szökőkútnál Orosházán 2021. július 7-én. fotó: Rosta Tibor / MTI)