Ujhelyi István: Társadalmi vitát kell folytatnunk a négynapos munkahétről

image 6483441 (8)
2022.06.19. 11:44
A szocialista Európai Parlamenti képviselő elkezdte a magyarországi pilot-projekt megszervezését.

„A Covid-időszak bizonyította az úgynevezett »home-office« létjogosultságát és a rugalmasabb munkavégzés hatékonyságát bizonyos ágazatokban" – fogalmazott nyílt levelében Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A politikus szerint a több szabadidőt, jobb magánélet-munka egyensúlyt, hatékonyabb kreatív időt biztosító négynapos munkahét rendszere ugyan nem jelent azonnal és minden munkavállaló számára pozitív változást, de meg kell vizsgálni a lehetőségeit.

Példaként hozza többek között Belgiumot, ahol február óta van lehetőség a rövidebb munkahétre, illetve Angliát, ahol júniusban indult el egy átfogó tesztprogram. 

Szociáldemokrata politikusként határozott személyes álláspontom, hogy ha bércsökkenés nélkül növelni lehet a munkavállalók rekreációs idejét és arányosítani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, akkor kötelességünk foglalkozni ezzel a lehetőséggel.

– írta Ujhelyi István.

A politikus – tájékoztatása szerint – az elmúlt hetekben több nemzetközi szervezettel, kutatóval és mozgalommal egyeztetett a négynapos munkahét tapasztalatairól és magyarországi pilot-projektjeinek megszervezéséről, a következő hetekben pedig megtartja ennek első programját is az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös, budapesti központjában. A tervek szerint Andor László volt uniós biztos mellett szociológiai és mentálhigiénés szakértőkkel, szakszervezeti vezetőkkel és munkaadói képviselőkkel közösen egyeztetnek a négynapos munkahét előnyeiről és hátrányairól.

A témával több cikkünkben is foglalkoztunk, összegyűjtöttük a nemzetközi példákat és egy szervezetpszichológussal is körbejártuk az előnyöket és a hátrányokat is

(Borítókép: Ujhelyi István. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)