Meghibásodott az informatikai rendszer, két hét alatt senki sem tudott levizsgázni

B RKL20210918108
2022.06.20. 21:53
Két héten át egyetlen hallgatónak sem sikerült levizsgáznia az Újratervezés Program 3.0 keretein belül, mert az informatikai rendszer meghibásodott a vizsgára. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerint nem az ő hibájuk, hogy két héten át senkinek sem sikerült levizsgáznia.

Teljes káoszba fulladt az uniós forrásokból finanszírozott Újratervezés Program 3.0, amely állástalanokat vagy pályát módosítani akaró, más képesítéssel rendelkezőket képezne ki informatikai szakemberekké.

Informatikai hibák miatt ugyanis a záróvizsgákat az elmúlt két hétben nem tudták megtartani, és csak múlt pénteken hirdettek két új időpontot e hét keddre és szerdára, amikor már talán működőképes lesz a rendszer.

„Először június 8-ra hirdettek vizsgát, amit otthonról, gép előtt lehetett volna abszolválni másfél óra alatt, de rendszerhibák miatt tíz perc után lefújták. Ezt egy héttel később, 13-án pótolták volna, csakhogy megint lehalt a rendszer, senki sem tudta megcsinálni a feladatokat” – mondta a 24.hu-nak az egyik érintett. Hozzátette: ez azért is rendkívül kellemetlen, mert a legtöbben munka mellett csinálták végig a képzést, és a vizsgához is szabadnapot vettek ki.

A képzésre egyébként 11,7 milliárd forintnyi támogatás állt rendelkezésre, amit uniós pályázaton nyert el a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 2020 augusztusában. 

A hivatal szerint ők nem követtek el hibát.

Elnézést a kellemetlenségért! A záróvizsgát bonyolító Brillium-rendszernek a hivataltól független hibája miatt a mai záróvizsga egy későbbi alkalommal kerül megtartásra

– írták a résztvevőknek. 

A képzésekre 768 millió forint értékben négy céggel kötöttek szerződést. Eddig két képzési kör ment le, ez pedig a harmadik, az utolsó. A hivatalos értesítés szerint az Újratervezés Program 3.0-ban most tízezren kaptak lehetőséget az indulásra, de legfeljebb 4 ezren vettek részt a képzésen, mert 2-2 ezer fős jelentkezési limitet szabtak meg a vizsgára jelentkezésnél.

(Borítókép: A New Work Serviced Offices B52 Business Center irodaháza a főváros VIII. kerületében, a Baross utcában. Az épület ad helyet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak is. Fotó: Róka László / MTI)