Most bárki jelentkezhet az NKI kiberbiztonsági kihívására

2022.06.20. 14:52
Elindult a jelentkezés a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) kiberbiztonsági kihívására – derült ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat helyettes szóvivőjének hétfői közleményéből.

Boross Tamás a budapesti Teréz körúton található VR Vidámparkban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az idei verseny két okból is rendhagyó. A magyar kibervédelmi kihívásnak Kiki néven kabalaállata is van, valamint az idei verseny győztesei meghívást kapnak abba a tíztagú magyar csapatba, amely részt vesz szeptemberben a bécsi Európai Kiberbiztonsági Kihíváson – írja az MTI.

A verseny legfőbb célja a bécsi Európa-bajnokságra egy ütőképes magyar csapat összeállítása, de fontosnak tartják a szakma népszerűsítését, az új tehetségek felkutatását, valamint a kiberbiztonsági tudatosságot is

– emelte ki Boross Tamás.

A verseny feltételei

A kihíváson azok a 16 éven felüli magyar állampolgárok vehetnek részt, akik július 18-án (hétfő) éjfélig regisztrálnak.

A verseny július utolsó hétvégéjén lesz: pénteken 18 órától vasárnap 18 óráig tart majd. A versenyzőknek mindennap új kihívásokat kell teljesíteniük, amelyek változatosak lesznek. A különböző nehézségű feladatok lehetnek támadók (feltárt sérülékenység kihasználása), védekezők (egy káros kód elemzése), továbbá a biztonságos programozással kapcsolatos kommunikációs feladatok is – ismertette Boross Tamás.

A kihívásban két korcsoportban és összetettben is versenyeznek egymással a résztvevők. A két korcsoport (16–20, valamint 21–25 év) első öt-öt helyezettje vehet majd részt a bécsi bajnokságon. Az utazást, a szállást és az étkezést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat állja – jegyezte meg a helyettes szóvivő.

Nagy értékű díjazásra lehet számítani

Emellett mindkét korcsoport, valamint az összetett verseny első három helyezettje nagy értékű elektronikai vásárlási utalványban részesül, továbbá a versenyre regisztrálók között kisorsolnak egy magyarországi forgalomban még nem kapható, 256 gigabyte-os Steam Deck gamerszámítógépet is.

Az idei, ötödik alkalommal, július 28–31-én megrendezendő magyar IT-biztonsági versenyt az NKI szervezi az Óbudai Egyetem Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetével és a White Hat IT Security Kft.-vel közösen – közölte a szakszolgálat helyettes szóvivője.