Szijjártó Péter: Ma már nem az a kérdés, hogy mennyiért, hanem az, hogy lehet-e földgázt vásárolni

PAP 3890
2022.06.20. 21:38
A földgázellátás nem filozófiai kérdés. – Ezt mondta Szijjártó Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A miniszter arról is beszélt, hogy a napokban egyeztetett a Gazprom vezérigazgatójával, valamint Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, azután, hogy felmerültek olyan hírek: egyes országokba a Gazprom leállítja a gázszállítást. 

A külügyminiszter hozzátette: arra kérte a vezetőket, hogy ha adott esetben Bulgárián keresztül a tranzit ellehetetlenül, akkor más útvonalakon Magyarország kapja meg a gázt. 

Erre ígéretet tettek, Magyarország földgázellátása biztosított

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az Oroszországból szállított mennyiség 88 százalékát kapta meg Magyarország, Nyugatról azonban csökkentett mennyiség érkezett technológiai problémák miatt.

Emiatt beszélt Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy mindaddig, amíg fennáll a nyugati irányból a technológiai probléma, addig az oda nominált mennyiséget irányítsák át a déli útvonalra, hogy az hiánytalanul megérkezzen.

A Fidesz-kormány megteremtette azt a helyzetet, hogy Magyarország minden irányból tud földgázt venni – hangsúlyozta a miniszter.

Az, hogy a minket körülvevő térségben nem sikerül új földgázforrást kitermelni, hogy más országok nem végezték el a házi feladatukat, ezért mondjuk a déli földgázfolyosóhoz, ahonnan Azerbajdzsánból jön gáz, jelenleg nincsen fizikai összeköttetésünk, ezek nem rajtunk múltak

– mondta, hozzátéve: korábban az volt a kérdés, hogy ki mennyiért tud vásárolni földgázt, ma viszont már nem ez a kérdés, hanem az, hogy tudunk-e földgázt vásárolni. 

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)