Bizonyítványosztás: komoly kéréssel fordult a rendőrség a szülőkhöz

2022.06.20. 08:03
Közleményben inti a szülőket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság beszélgetésre, türelemre és szeretetre a közelgő bizonyítványosztás alkalmával.

Mint ismert, az általános és középiskolás diákok napokon belül megkapják a bizonyítványt. Ugyan a gyermek év közbeni eredményeiről a szülők is folyamatosan értesülhetnek, ám a végérvényes és megmásíthatatlan lista egy ünnepélyes évzáróval társulva komoly lelki megterhelést, megzuhanást okozhat a gyermek számára.

A rendőrség szerint előfordulhat, hogy az érdemjegyek nincsenek összhangban a szülői, vagy a saját magával szemben támasztott elvárásokkal, emiatt a gyermek szoronghat és félelmet érezhet. Számtalan példa és tapasztalat alátámasztja, hogy az eredményekkel nyomtatásban, feketén-fehéren szembesülve nem mer hazamenni a diák, ugyanis tart a szülői felelősségre vonástól.

A bűvös négyes

Annak érdekében, hogy soha ne fordulhasson elő, hogy a gyermekek céltalanul és elveszve kóborolnak, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya továbbra is a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja.

Mint írják, feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, hogy egy kis szorgalommal és odafigyeléssel helyrehozható és javítható az eredménye. Szerintük a gyereknek tisztában kell lennie azzal, hogy az iránta érzett szülői szeretetet nem befolyásolja iskolai eredménye.

A szülő az elsődleges példa

Hangsúlyozták: a szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha béketűrő és türelmes mintát látnak, a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd. Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni, „együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!” – tanácsolta a rendőrség.

Ugyanakkor felszólították a szülőket, hogy ha a gyermekük mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó telefonszámon.