Aki élne a meghosszabbított hitelmoratóriummal, így kérheti

2022.06.21. 10:04
Módosultak az egyes kiemelt társadalmi csoportokat, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásokat célzó hitelmoratórium igénybevételének feltételei – derül ki a június 20-án, hétfőn megjelent Magyar Közlönyből.

A rendelet értelmében, akik jelenleg (2022. június hónapban) élnek a hitelmoratóriummal, azoknak 2022. július 31-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kívánnak-e vele. Amennyiben igen, úgy azt személyesen kérhetik a bankfiókjukban, vagy online formában.

A fizetési moratórium igénybevételéről szóló formanyomtatványon (amelyet feltüntettek a rendeletben is) az azonosító alapadatok megadása mellett a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is arról kell nyilatkozniuk, hogy a veszélyhelyzettel összefüggő szabályozás szerint a fizetési haladékot a június 20-án hatályba lépő rendelet napját megelőzően igénybe vették-e.

Amint arról korábban beszámoltunk, a tavaly decemberi kormányülés után jelentette be a miniszterelnök, hogy október végi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatát. Az intézkedés 2022. január elején lépett hatályba; később a kamatstopot a jelzálogalapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjesztették. A hitelmoratórium hatályát a kormány a rászorulók részére először 2022. június 30-ig, majd 2022. december 31-ig hosszabbította meg.