Kálmán Olga szerint a Fidesz feketelevest önt a magyarok nyakába

902A0279
2022.06.22. 16:07
A DK frakciószóvivője arra figyelmeztet, hogy a következő hetekben még sok adóemelés és megszorítás fog jönni a kormánytól.

„Aki azt hitte, hogy a gyenge forinttal és az emberekre átterhelt különadókkal túl is vagyunk az orbáni megszorítócsomagon, az tévedett, a törvénytelen kormány ma reggelre brutális megszorításokat tett közzé” – olvasható Kálmán Olga közleményében.

A DK frakciószóvivője szerdán online sajtótájékoztatót tartott arra reagálva, hogy a kormány a költségvetési javaslatot kiegészítve több adózási szabályt is átírna a már bejelentett különadók mellett.

A Fidesz meg fogja duplázni az alkalmi munkát terhelő adókat, valamint a cégautók adóját is. Megszorítással sújtják a magyar vállalkozásokat és a munkából élőket egyaránt, és ezek csak az első cseppek a feketelevesből, amit a Fidesz a magyarok nyakába készül önteni. A következő hetekben még sok ilyen adóemelést és megszorítást fogunk látni a törvénytelen kormánytól

– közölte Kálmán Olga.

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja „a brutális orbáni megszorítócsomagot”, a párt frakciószóvivője szerint nincs még egy olyan ország a világon, ahol a kormány egyszerre duplázza meg az adókat és a miniszterelnök fizetését.

„Ez mindent elmond arról, hogy a Fidesz kivel akarja megfizettetni az általa okozott válság árát: az országgal, a magyarokkal, a magyar vállalkozásokkal és a munkából élőkkel” – tette hozzá Kálmán Olga.

A DK azt követeli, hogy a Fidesz vonja vissza „a brutális orbáni megszorító csomag összes megszorító intézkedését”, és inkább csökkentse nulla százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját. Az ellenzéki párt álláspontja az, hogy a jelenlegi helyzetben nem adóemelésekre és megszorításokra van szükség, hanem arra, hogy a kormány segítsen az embereknek és a családoknak a válságban.

A DK szerda délelőtt arról is tájékoztatott, hogy egy nap alatt több mint tízezren írták alá a párt áfacsökkentésért indított petícióját. A cél az lenne, hogy a kormány az év végéig ideiglenesen csökkentse nulla százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját.

„Lassan jobb- és baloldalon átívelő felismerés az országban, hogy a kormány elvesztette az irányítást a forintárfolyam és az árak felett, ezért különösen felháborító, hogy az áfával a Fidesz még keresni is akar az élelmiszer-dráguláson” – közölte Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

Az ellenzéki párt már májusban arról dolgozott ki javaslatot, hogy a kormány év végéig csökkentse ideiglenesen nulla százalékra, 2023. január 1-jétől pedig öt százalékra az áfát az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújulóenergia-termékek, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítése esetében.

(Borítókép: Kálmán Olga 2019. június 19-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)