Karácsony Gergely: Főispán, vármegye, lesz még ebből királyság is

image 6483441 (19)
2022.06.22. 11:22
Karácsony Gergely jelezte, hogy a polgármesterek nem lesznek szolgabírók, de úgy látja, hogy a vármegyés javaslatnál messzebb vezet a kormány másik szándéka.

A kedden megjelent kormánypárti javaslatokkal visszahozhatják a magyar jogrendszerbe a főispán és a vármegye elnevezést, a hivatalos indoklásról itt írtunk.

Előbb főispán, aztán vármegye, ha ebben a tempóban megy vissza a kormány az időben, lesz még ebből királyság is... Most szólok: a polgármesterek biztos nem lesznek szolgabírók. Tomboló infláció, zuhanó forint, gazdasági és energiaválság idején ilyesmivel foglalkozni, valahol a szánalmas és a röhejes között van félúton

– kommentálta a javaslatokat Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint messzebb vezet a kormány másik szándéka, „amely szerint ellentételezés nélkül elveszik a kiemelt fővárosi köztereket Budapesttől, előbb államosítják, majd a fideszes többségű V. kerületnek passzolják a Vörösmarty teret, a Széchenyi teret és a Podmaniczky teret”.

A politikus hozzátette:

Hogy miért? Csak. Ennek semmi köze a budapestiek érdekeihez. Ehhez a magánérdekeknek van (megint) köze, meg Tiborcz új szállodájának van köze, meg ahhoz az V. kerületi ingatlanhasznosítási gyakorlathoz van köze, amikor bagóért kerülnek a haverokhoz az értékek.

Karácsony Gergely leszögezte: „Ha valaki elveszi más tulajdonát, arra van szó a magyarban: lopás. Amikor ezt erőszakkal teszi, az a rablás. Rablás ez, ha törvényt hoznak róla, akkor törvényesített rablás.” A főpolgármester hangsúlyozta, hogy ez nem csak Budapest ügye, és a főváros nem is hagyja annyiban.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2021. októberben. Fotó: Kaszás Tamás / Index)