A Mi Hazánk a főispánok és a vármegyék mellett a csendőrséget is visszahozná

2022.06.22. 13:26
A Mi Hazánk Mozgalom a rendőrségétől élesen elválasztott hatáskörrel hozná vissza a csendőrséget.

A csendőrség visszaállításával segítené a közbiztonság megteremtését a Mi Hazánk, a párt szerint a rendőrség munkáját támogatni kell „egy tekintélyt parancsoló, helyismerettel rendelkező, karhatalmi vagy határvédelmi feladatokra el nem vezényelhető állománnyal”.

A vármegyék és a főispánok hagyományos elnevezése mellett érdemi változásra is szükség van a rend megteremtéséhez, miután sokszor letelt az a bizonyos két hét, hazánkban mégis terjed az a szubkultúra, amely nem tartja be a társadalmi együttélés alapvető szabályait, hangoskodik, szemetel, állandó jelleggel zavarja, zaklatja a környezetét

– olvasható a Novák Előd által jegyzett közleményben.

A párt javaslata alapján a csendőrség hatáskörét élesen elválasztanák a rendőrségétől, az előbbi bűnmegelőzési, az utóbbi a nyomozati feladatkört töltené be. A Mi Hazánk úgy látja, hogy „a tekintélyt parancsoló egyenruhát viselő, különleges kiképzést kapó csendőrség már megjelenésével is elriasztaná a bűnözőket”.

Prevencióra, bűnmegelőzésre van szükség, nem pedig arra, hogy egy már megtörtént bűntény után helyszíneljen a rendvédelem. A jogköröket úgy alakítanánk, hogy a rendőrség és a csendőrség tagjai a szükséges erővel fel tudjanak lépni a bűnözőkkel szemben, ne kelljen attól tartaniuk, hogy őket hurcolják meg egy intézkedés miatt, mert a bűnözőnek többletjogai vannak.

A tegnap megjelent törvényjavaslatokról, amelyek visszahozhatják a főispán és a vármegye elnevezést, itt írtunk részletesen.