Eufemizmus – így nyilatkozott az új amerikai nagykövet a haldokló magyar demokráciáról

GettyImages-849149836
2022.06.24. 05:48
Az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsága meghallgatta David Pressmant, akit Joe Biden elnök jelölt ki budapesti amerikai nagykövetnek májusban. Az új nagykövet ezen a meghallgatáson a magyar demokrácia helyzetéről is kifejtette a véleményét.

A nagykövet a civil szervezetek támogatását nevezte meg legfontosabb feladatának; nem volt olyan kérdés, amelynél ne hangsúlyozta volna, mennyire fontosnak tartja leendő munkájának ezt a részét.

Pressman szerint a magyar kormány megpróbálja kizárni a civileket a demokratikus folyamatokból, ezért szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására ahhoz, hogy ezekben részt tudjanak venni. Pressman arról is beszélt, hogy ugyan sokan úgy fogalmaznak, hogy Magyarországon hanyatlik a demokrácia, ám

ez a kifejezés inkább eufemizmusnak tekinthető, hiszen leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot.

Kiemelte: erről beszélni kell a kormányzati szereplőkkel, de mindeközben a legtöbb rendelkezésre álló eszközzel segíteni kell a civileket, hogy részt tudjanak venni a demokratikus folyamatokban – írja a HVG.

A szenátusi meghallgatáson a háború és a magyar kormány fölötti orosz befolyás kérdése is felmerült. Pressman elmondta, hogy ezekkel a problémákkal szembe kell nézni, és amellett, hogy tolmácsolják az aggodalmaikat a magyar kormány felé, a civil szervezetek és a független média támogatása segíthet abban, hogy láthatóbbá váljon az orosz jelenlét. Ezekhez azonban Pressman szerint szükséges a korrupcióval is szembenézni. 

(Borítókép: David Pressman. Fotó: Paul Morigi / Getty Images for Concordia Summit)