Sírokat rongált meg két tizenéves fiú a budakeszi zsidó temetőben, a koruk miatt mégsem büntethetők

2022.06.24. 08:14
Két 13 éves fiú rongált meg sírokat a budakeszi zsidó temetőben még áprilisban, az életkoruk miatt azonban a rendőrség megszünteti velük szemben a büntetőeljárást.

Két hónap alatt azonosították a budakeszi rendőrök azt a két fiatalt, akik a gyanú szerint a helyi, bekerítetlen zsidó temetőben követtek el rongálást még áprilisban – közölte a rendőrség.

A temetőben a gondnok vette észre, hogy több sírt is ledöntöttek a talapzatról. A helyszíni szemlét végző bűnügyi technikus öt megrongált nyughelyet azonosított, a helyreállítási költségeket előzetesen nagyjából 1 millió forintra becsülték.

A nyomozók munkája végül 2022. június 21-ére hozta meg az eredményét, amikor két tizenéves fiatal került a képbe. Őket másnap a törvényes képviselőjük jelenlétében meg is hallgatták.

A nyomozás adatai szerint a két fiú egy online kincskereső játék miatt ment a temetőbe, ott azonban semmilyen kincset nem találtak.

Ekkor egyikük csalódottságában elkezdte döntögetni a sírokat az esőtől megpuhult földből, ezután segítségül hívta a barátját, akivel együtt folytatták a rongálást, majd végül hazamentek.

Később látták az interneten, mekkora nyilvánosságot kapott a tettük, az egyik fiú ezért hallgatásra kérte a barátját. Előbbi fiú később a rendőrségi meghallgatásán tagadta tettét, a másik azonban részletes beismerő vallomást tett.

A hatályos büntetőjogi szabályozás szerint a két fiú nem büntethető, mivel az elkövetéskor még egyikük sem töltötte be a 14. életévét, így a budakeszi rendőrőrs munkatársai megszüntetik a büntetőeljárást.