Itt a MÁV új generációja: gyermekvasutasokat avattak Budapesten

2022.06.25. 14:15
Gyermekvasutassá avatták azokat a 10–14 éves gyerekeket, akik a 2021/2022-es tanévben elvégzett tanfolyam végén vizsgát tettek a vasutasszakma alapjaiból, valamint a gyermekvasút speciális ismereteiből. A gyermekvasutasok szombaton Budapesten tették le az esküt.

A gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásánál tartott ünnepségen Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára elmondta, Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a vasútfejlesztések iránt. Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben 600 kilométer vasúti pályát korszerűsítettek, valamint vasúti hidak, állomások és megállóhelyek is megújultak.

Megható volt a fiatalok eskütétele az államtitkár szerint, aki egyúttal közölte, azt kívánja, hogy a gyerekek közül nagyon sokan a jövőben közlekedési szakértők és a MÁV munkatársai legyenek.

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a nemzeti vasúttársaság nevében gyermekvasutassá fogadta az esküt tett fiatalokat, akik ezzel családtagjai lettek az 56 ezer főt számláló MÁV–Volán-csoportnak, amelynek tagjai nap mint nap tesznek azért, „hogy Magyarország mozgásban legyen, és előre tudjon haladni”.

A gyermekvasút a Guinness-rekordok Könyvében is szerepel

Kiemelte, a budapesti gyermekvasút világrekorder, mert a Guinness-rekordok Könyve szerint ez a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyerekek látják el. Ugyanakkor jelezte, nemcsak a leghosszabb, hanem a legkomolyabb is a világon, mert a gyerekek a „nagy vasútnál” használatos biztosítóberendezésekkel, eszközökkel dolgoznak. Ezenfelül egész évben folyamatos üzem zajlik, a legfontosabb pedig, hogy 300 ezer utasnak teszik lehetővé, hogy eljusson a város egyik pontjáról a másikra.

A rendezvényen Koncz Zsófia, Pafféri Zoltán, Besztercán Kornél és Keresztes Péter, a Gyermekvasutasokért Alapítvány kuratóriumi elnöke közösen adták át a megújult hűvösvölgyi tábort, amelynek a szállásépülete 184 gyermekvasutas befogadására alkalmas.