Zacher Gábor: Életemben először jutott eszembe, hogy én is belehalhatok

DSC6260
2022.06.25. 10:58

A koronavírus-járvány hatodik hullámára készül Németország; javasolják a maszkviselést zárt térben, és a negyedik oltás felvételét a 40 év felettieknek. A magyarországi kilátásokról és tapasztalatokról Zacher Gábor sürgősségi orvost kérdeztük.

2020. március 4-én igazolták az első koronavírusos beteget Magyarországon, majd hamarosan gyökeresen megváltoztak a mindennapjaink. Úgy tűnik, néhány hónapja lecsendesedett a járvány, de vajon kijelenthetjük-e, hogy vége van?

Nyáron valószínűleg béke lesz, de az, hogy mi lesz ősszel, hogy lesz-e újabb mutáns, hatodik hullám, hetedik hullám, ezt nem tudjuk

– mondja az Index kérdésére Zacher Gábor.

Rámutat arra is, hogy az átoltottságban óriási aránytalanságok vannak a világon; egyes európai országokban 90 százalékos az átoltottság, míg Fekete-Afrikában vagy az egyes közép-keleti országokban csupán 5-6 százalékos. Márpedig emiatt lehet még új variáns, a főorvos szerint nem dőlhetünk hátra.

Sokat tanultunk, de bárki belehalhat

Zacher Gábor szerint – aki terepen csinálta végig az egészet – a járvány eddigi hullámaiban erőn felül teljesített mindenki az egészségügyben, azok is „vigyázzban álltak”, akikről nem is gondoljuk, hiszen egy kórházi gyógyszerész vagy a szemétszállító nélkül sem működött volna a dolog.

„Nem túloztam, amikor elmondtam, hogy 440 órákat dolgoztunk egy hónapban, a teljesítőképességünk, erőink határára kerültünk. Viszont ha még egy lapáttal rá kellett volna tenni, akkor lehet, hogy még rá tudtunk volna tenni, a betegszállítóktól kezdve a vezetőig mindenki odatette magát ” – emlékszik vissza a mentős szakorvos, hozzátéve: „természetesen most a kórházban dolgozókra gondoltam, nem a minisztériumi vezetőkre”.

Ami a leginkább megdöbbentett, hogy tulajdonképpen saját magam is belehalhatok ebbe a történetbe. Ez életemben most először jutott eszembe, futott rajtam végig, főleg azon a napon, amikor az egyik kollégámat temettük el.

Zacher Gábor személy szerint nem emlékszik rá, hogy koronavírusos lett volna, talán volt egy-két olyan nap, amikor szagokat nem érzett, de semmi egyéb. Szakmailag viszont rengeteget tanult, de nagyon nem akarja, hogy ezeket a szakmai tapasztalatokat megint hasznosítania kelljen. „Tök jó lenne, ha már nem kellene.”

A toxikológus szerint az átlagpolgár számára egyébként mindegy, hogy a vírus egy piacról vagy egy laborból indult-e el, nem tudjuk, itt van és kész. Hogy megértettük-e már? Kemenesi Gáborral ért egyet, aki szerint még tíz év kell, hogy kiismerjük ezt a gonoszt. Szerinte ugyanígy tíz év kellhet ahhoz is, hogy az úgynevezett hosszú Covidot, vagyis a poszt-Covid-tüneteket alaposan megértsük. „Ez ma még egy fekete ló” – véli.

Van még értelme kérni a vakcinát?

Erre Zacher Gábor határozott igennel válaszol.

Az első oltás felvétele rettenetes módon lecsökkent, kiemelném viszont a negyedik oltás fontosságát, ami főleg a rizikócsoportba tartozóknál igazán fontos. Ha most oltakoznak, akkor az már érdemi ellenanyagválaszt fog jelenteni, ki fog tartani ősszel.

Arra a kérdésre, hogy ha velünk marad a vírus huzamosabb ideig még, vajon a megelőzés vagy a kezelés lesz-e a megoldás, azt mondja: „mindkettő, és mindkettőben az oltás a kulcs”.

Kockázatosak a nyári fesztiválok?

Bár már nem kötelező, sokan mégis hordják a maszkot a mai napig. Zacher Gábor szerint ez alapvetően nagyon helyes, főleg tömegközlekedésen vagy zárt térben.

A nyári fesztiválokon viszont nincs túl sok értelme szerinte, de olyan helyeken, ahol „egy bolond százat csinál analógiára”, egy fertőzött százat meg tud fertőzni egy színházban vagy egy moziban például, ott már van.

Ugye a betegeknek a száma nagyon jelentősen lecsökkent, közegészségügyi rizikót pedig a tömeg a szabad ég alatt sokkal kevésbé jelent. Egy olyan tömegrendezvényt, mint például egy szabadtéri, nagy területen dübörgő fesztivál, most nem tartok veszélyes üzemnek

– mondja a főorvos. 

(Borítókép: Zacher Gábor. Fotó: Kaszás Tamás / Index)