Csernus Imre: A katasztrófa felé haladunk

DSC3650
2022.06.26. 19:32
A vidéki élet titka, hogy szerénynek, odafigyelőnek és alázatosnak kell lenni, valamint kulcsfontosságú az is, hogy a munka végét éppen úgy kell megfogni, ahogy azt a falusiak teszik – mondta Csernus Imre pszichiáter, aki felszámolta a budapesti életét, és már sok éve Noszvajon él. Úgy véli, a járvány nem tett jót a nagyvárosi embereknek, mivel a lakásukban ragadva a ki nem mondott félelmeikkel konfrontálódtak, így a feszültség továbbra is ott maradt bennük.

A budapesti életét azért számolta fel, mert egyre jobban zavarta a nagyvárosi lét rossz rezgése. Csernus Imre úgy véli, a nagyvárosban élő emberek jó része állandóan rohan, ingerlékeny, frusztrált, feszült, nyugtalan – és mindez hatással van az egészségükre is.

Ez a felismerés nem tetszett, elkezdtem nem jól érezni magam. Amellett, hogy egyébként semmi bajom Budapesttel, nagyon szép hely gyönyörű épületekkel, ma is bármikor szívesen vagyok ott rövid ideig

– fogalmazott a pszichiáter a Mandinernek adott interjújában.

Országszerte rengeteg előadást tart, és tudatosan figyelni kezdte azokat a tájakat, településeket, ahol jól érezte magát, így került Eger környékére, pontosabban Noszvajra. Elmondása szerint nem bánta meg a döntését, mivel sok barátja lett, nem kívánkozik el a településről. Csernus Imre szerint kulcsfontosságú, hogy a városi ember ne felejtse el, hogy ő a „jöttment”, és ha szerény, odafigyelő és alázatos, akkor meg tud gyökerezni vidéken. A pszichiáter úgy véli, a városi ember úgy állítja be a dolgokat, mintha ő mindig mindent tudna, de ez nem így van.

A nagyvárosi ember életében a járvány éppen hogy nem tett jót. Azért nem, mert pont egy olyan életelemét szüntette meg, ami miatt olyan sokan nagyvárosban laknak. A nyüzsgés, a »fontos vagyok, megállás nélkül élményeket szerzek« érzete egyik pillanatról a másikra megszűnt, rengetegen bezáródtak a kis lakásukba

– fejtette ki a lapnak Csernus Imre.

A pszichiáter szerint míg vidéken az embereknek továbbra is akadt tennivalójuk, addig a nagyvárosi ember a négy fal között ragadt, és a ki nem mondott félelmeivel konfrontálódott. A karanténhelyzet egy másfajta világra nyitott ablakot a nagyvárosiaknak, a katarzis azonban nem jött létre, így a feszültség továbbra is ott maradt bennük.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint amikor jön a hétvége, az emberek vidékre utaznak, vagy ha csak egy napra is bezárnak a boltok, mindent felvásárolnak, mintha a világvégére készülnének. Ezzel elfedik a kényelmetlen érzéseket, félelmeket, és aztán jönnek a pánikreakciók és az alvásproblémák.

Csernus Imre szerint már régóta a katasztrófa felé haladunk. A változást viszont csak úgy lehet elérni, ha az ember rendbe teszi magát belül, és utána, a saját felelősségét is megvizsgálva, ha felismer valamit, akkor azon változtat. 

(Borítókép: Csernus Imre. Fotó: Kaszás Tamás / Velvet)  • Hírek
  • Csok