Annyira durva hőség lesz, hogy megszólalt a rendőrség

D KOM20190626001
2022.06.26. 14:49
Hétfőtől csütörtökig harmadfokú hőségriasztást rendeltek el hazánkban. A rendőrség közleményben hangsúlyozza, hogy a nagy meleg a szervezetet is megviseli, az autóval közlekedők a vezetésre is kevésbé tudnak figyelni. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

„Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos” – emlékeztet közleményben a rendőrség. A police.hu-n megjelent tájékoztatóban kiemelték, hogy a hőség a szervezetet is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a toleranciaszint, míg a reakcióidő megnyúlik.

Mint írják, ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát, a vezetők nem vagy csak később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre. A rendőrség ezért a következőket tanácsolja:

  • Mindig kipihenten induljanak útnak, tartsanak nagyobb követési távolságot!
  • A hőség elleni védekezés egyik leghatékonyabb formája a folyamatos folyadékpótlás, akár rövidebb úton is mindig legyen víz az autóban!
  • Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen a felforrósodott autóban vezetni. Járművüket lehetőleg parkolják árnyékos helyen, kapcsolják be a klímát, vagy húzzák le az ablakokat!
  • A gyalogosokra is jellemző lehet ilyenkor a bágyadtság, még inkább figyeljenek oda rájuk, különösen a gyermekekre, akiknek javában tart a vakáció.
  • Gyermekeket, házi kedvenceket a tűző napon, bezárva semmiképpen se hagyjanak, ez életveszélyes lehet!
Mint arról korábban beszámoltunk, harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. 

(Borítókép: Fiatal nő egy párakapunál hűti magát a hőségben az egri Széchenyi István utcában 2019. június 26-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport