Furcsa, ami a Balaton vizével történik, zavarja a helyieket

2022.06.27. 16:49
Vasárnap délutántól szinte mindenhol megjelent a part mentén az alga a Balaton nyugati felén, a helyzet hétfőre sem javult. A Balaton-parti polgármesterek már jelezték a problémát, az illetékesek azonban közölték, jelenleg nincs miniszteri biztosa a tónak.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor felidézte, hogy a 2019-es nagy algavirágzást feltáró vizsgálat megállapította: bizonyos körülmények kedvezhettek a tómeder mélyebb rétegeiben található foszfor felszabadulásának, ami újra előfordulhat. Emellett az is felvetődött, hogy a három évvel ezelőtti algásodás előtt villámárvíz, más néven flash flood (sok csapadék hirtelen lezúdulása) volt, ami sok mindent bemoshatott a tóba, és érdekes módon a mostani algásodás előtt is hirtelen sok csapadék hullott a tó körül – közölte az elnök.

Mint kiderült, a Balaton kotrása teljesen leállt, ami ugyan az algásodáson rövid távon nem tud segíteni, de a tó élettartamának meghosszabbításáért szükség lenne – a befolyókon bekerülő üledék, por és egyéb anyagok miatt – a folytatására, közölte Lombár Gábor, aki mielőbbi tájékoztatást vár az illetékesektől az algásodás mértékéről.

A hirbalaton.hu megjegyezte: Pomogyi Piroska már múlt héten jelezte a vízügynek, hogy jelentősebb algásodást tapasztal Balatonederics és Szigliget között, Keszthelyen a Libás strandnál és a mellette lévő jachtkikötőben.

A Balaton környékén az algásodás mellett a drága lángos is szúrja a pihenni vágyók szemét, no meg az ingatlanárak is meg tudják hökkenteni az embert. Ebben a cikkben a Balaton legolcsóbb és legdrágább ingatlanait mutattuk be.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.