Változhat a szmogriadóterv, újabb autók kitiltását írhatják elő Budapesten

2022.06.28. 20:27
Szerdán összeül a Fővárosi Közgyűlés, és több kérdésben is döntést hozhat. Ezek közé tartozik a szmogriadóterv változtatása, amely által bizonyos benzinmotoros autókkal megtiltanák a közlekedést Budapesten szmogriadó esetén. Napirenden lesz emellett egy 32,4 milliárdos fejlesztési hitel kérdése is.

A Fővárosi Közgyűlés évekkel ezelőtt döntött Budapest szmogriadótervéről. A legutóbbi módosításkor, 2019 májusában azt is előírták, hogy a szabályozást háromévente felül kell vizsgálni, ennek érkezett most el az ideje.

A testület meg is fogalmazott egy javaslatot (amely ide kattintva letölthető) arról, hogy miként módosítanák a tervet. Ebben az olvasható, hogy

az EURO 3-as kategóriájú benzinmotorral rendelkező gépjárművekkel is megtiltanák a közlekedést szmogriadó esetén.

Az ilyen motorral működő járműveket a forgalmi engedély V.9-es mezőjében 6-os számmal jelölik. A javaslat részletes indoklásában azt írták, hogy az eddigi korlátozott járművek arányának csökkenése miatt rendelhetik el ebben a kategóriában is korlátozást. 

„Mivel a 2019. október 1-től hatályba lépett intézkedések eredményeképp az akkori módosításkor – a 2018. decemberi adatok alapján – tervezett 52 százalékos korlátozási szintről a korlátozottak aránya manapság 41 százalékra csökkent, ezért indokolttá vált a következő legszennyezőbb környezetvédelmi osztály – az EURO 3-as benzines, ami megfelel a forgalmi engedély V.9 mezőbe jegyzett 6-os jelű kódnak – általános korlátozás alá tartozása, azaz a kivételként való meghatározás hatályon kívülre helyezése.”

Az intézkedés eredményeképp a korlátozottak aránya ismét 51 százalékra emelkedik

– írták a javaslat részletes indoklásában. Nemrég fel is vetődött, hogy Budapesten a magas légszennyezettség miatt elrendelhetik a szmogriadót, valamint ezzel összefüggésben a közúti forgalmat is korlátozhatják. 

32,4 milliárdos gigahitel érkezhet, már az idén szükség lesz rá 

A közgyűlés számos másik kérdésben is döntést hozhat szerdán, már csak azért is, mert júliusban jön a nyári szünet, és egyáltalán nem lesz ülésük. Dönthetnek többek között arról, hogy 32,4 milliárd forintnyi hitelt próbálnak meg felvenni. Erről korábban az általános főpolgármester-helyettes azt mondta a hvg.hu-nak, hogy

már az idei költségvetésben is számolnak ezzel az összeggel, mert másképp nem tudják kifizetni a költségeiket.

Az itt letölthető előterjesztésben azt írták, hogy fejlesztési célú hitelről van szó, amelyre a 2022-es fővárosi programoknál van szükség, mert ezekhez nem elegendő az európai uniós költségvetésből, a központi költségvetésből biztosított támogatás, illetve az Európai Beruházási Bank által biztosított hitel.

A hitelfelvételhez idén februárban indítottak pályázatot, amelyre nyolc különböző bankot hívtak meg. Ezek közül végül néhány bankkal egyeztek meg:

  • az OTP 11,4 milliárddal,
  • a K&H és a Csehszlovák Kereskedelmi Bank szlovákiai részlege fejenként 5,5 milliárddal,
  • az Erste és az UniCredit pedig öt-öt milliárd forinttal hitelezi meg az önkormányzatot.

A hitel lejárati futamideje húsz év lenne, a források rendelkezésre állási időszaka pedig 2026 március végéig tartana a javaslat szerint.

Ezenkívül a közgyűlés szerdán dönthet a hajléktalanügyi stratégia területén történő kisebb változtatásokról, a fővárosi fenntartású idősotthonok ellátási díjának növeléséről, a közétkeztetés árának növeléséről a fővárosi intézményekben, a Budakeszi út felújításáról, valamint a parkolási rendszer átalakításáról is.