Egyre több helyen van vízhiány az országban

2022.06.28. 21:25
Jászberény képviselő-testülete vízkorlátozás bevezetéséről döntött kedden megtartott rendkívüli ülésén.

A településen locsolási tilalmat rendelhetnek el reggel hat és este 22 óra között. Az intézkedést az indokolja, hogy a várost vízzel ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen lecsökkent, míg a fogyasztásra való igény ezzel párhuzamosan megnőtt – írja a Szoljon.hu

A szolgáltató szerint Jászberénynek a jelenleginél 1200 köbméterrel több vízre van szüksége naponta. Budai Lóránt polgármester korábbi beszámolója szerint az új kút fúrását már eldöntötték, amihez meg is van a pénzügyi fedezet, az előkészítő munkálatokat megkezdték.

image 6487327
Fotó: Olvasói fotó / Index

Hozzátette, hogy amennyiben nem sikerül a vízfogyasztás jelenlegi szintjét tartani, vízkorlátozást rendelnek el a városban. Elsőként a locsolást tiltják be, majd az ipari üzemek vízkorlátozása következik. Súlyos esetben településrészekre lebontva, bizonyos napszakokban is vízkorlátozást kell elrendelniük. Majd hangsúlyozta, hogy mindezek elkerülése közös érdekük, amit csak együtt, tudatosabb vízfelhasználással tudnak elkerülni. 

Az előző esztendőig nem voltak ellátási gondok. Tavaly januárban az önkormányzattal közösen két víztermelő kutat újítottunk fel. Ezekből pluszvizet nyertünk, de nem kaptunk annyit, amennyire számítottunk

– tette hozzá egy szakember. Budai Lóránt azonban bízik abban, hogy a vízkorlátozás segítségével megoldást tudnak találni az ellátási gondokra. 

„Ez egy olyan helyzet, amely ilyen mértékben még nem fordult elő Jászberényben. A tapasztalataim viszont pozitívak, szeretném megköszönni a lakosság hozzáállását” – hangsúlyozta a polgármester. 

Solymáron is vízhiány van

Solymár önkormányzata is vízhiányról számolt be a honlapján, ahol azt írják, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása alapján felhívják a vízhasználók figyelmét, hogy a hajnali öntözések, locsolások fokozottan terhelik az ivóvízhálózatot, ezért a település egyes részein vízhiány alakult ki kedden.

A fokozott vízkivétel miatt a solymári ivóvíztározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban

– közölte a DMRV, hozzátéve, hogy dolgozik a hiány megszüntetésén, ám tartós megoldást csak a kapacitások növelése hozhat, ezért kapacitásnövelési beruházásokat végeznek el az érintett területen.

Nem folyik a víz a csapokból, egy csepp sem!

Egy elkeseredett helyi lakos is jelezte a vízhiányt az Indexnek, mondván, ez az utolsó esélyük arra, hogy történik valami változás a településen.

A hőség miatt kedden már nem folyik víz a csapokból Kerek-hegy jó pár utcájában. Egy csepp sem

– írta olvasónk, hozzátéve, hogy ez minden évben bekövetkezik, amikor kánikula van, hogy néhány napig nincs víz, mert a tározó kiszárad.

A WC-t sem tudjuk lehúzni, de mosni, inni és fürdeni sem tudunk

– adott helyzetjelentést olvasónk az elviselhetetlen körülményekről. A fenti fénykép is tőle származik, amelyhez annyit fűzött hozzá, hogy segítségképp azt helyezték ki az egyik utca végére, hogy ivóvízhez jussanak a helyiek.

Ön is hasonlót tapasztal? Fotózza le!

Küldje el nekünk!