Ha van társasházi parkolóhelye, most jól figyeljen

2022.06.28. 11:56 Módosítva: 2022.06.28. 11:56
Májusi hatállyal jelentős változás lépett életbe a teremgarázsokban található parkolóhelyek nyilvántartásában, illetve azok sokszor nehézkes és bonyolult adásvételében.

Önálló ingatlanná minősíthető egy parkolóhely „álláshely” néven. Májusi hatállyal ugyanis jelentős változás lépett életbe a teremgarázsokban található parkolóhelyek nyilvántartásában, illetve azok adásvételében.

Az ilyen „álláshelyekre” egy esetleges értékesítési szándéknál – a társasházi alapító okirat eltérő rendelkezése hiányában – már nem vonatkozik a garázstulajdonosok elővásárlási joga. Ezzel párhuzamosan az osztatlan közös tulajdonban álló teremgarázsokban található, önálló ingatlanná nem minősített parkolóhelyek adásvételének folyamata is könnyebbé és gyorsabbá válhat azzal, hogy a jogalkotó a tulajdonostársakat megillető elővásárlási jog vonatkozásában jogszabályi szintre emelte az eddig csak a gyakorlatban alkalmazott hirdetményi értesítés lehetőségét.

Az új szabályozás jelentősen megkönnyíti az adásvétel lebonyolítását: megrövidíti az elővásárlásra jogosultak tájékoztatásának folyamatát, hiszen nem szükséges az eladónak akár hónapokat eltöltenie azzal, hogy egy-egy tulajdonostárs címét felkutassa és őket egyesével értesítse

– idézi Kasza-Tóth Krisztina, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának ügyvédjelöltjét a Goodwill Communications szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye. Az ügyvédjelölt szerint ez nem csak felgyorsítja az adásvételt, de az adminisztratív és pénzügyi terhek is jelentősen csökkennek.