Windisch Lászlót javasolják az Állami Számvevőszék elnökének

DSZZS20161117102
2022.06.29. 17:29
Bánki Erik, az ÁSZ elnökét jelölő eseti bizottság vezetője elmondta: két jelölés érkezett a bizottsághoz: a Fidesz–KDNP Windisch Lászlót, a Mi Hazánk Kiss Ferenc könyvelőt jelölte.

Az ÁSZ-elnöknek javasoltakat a nap folyamán meghallgatta a testület, amely Windisch László jelölését öt, Kiss Ferenc jelölését egy szavazattal támogatta. Bánki Erik, a bizottság kormánypárti politikusa elmondta: Windisch László esetében a bizottság egyértelmű megerősítést kapott, hogy kiválóan alkalmas egy ekkora szervezet vezetésére, hiszen egész életében pénzügyi ellenőrzési területen dolgozott.

Windisch László az adóhivatalnál kezdte munkáját, később a Magyar Nemzeti Bank alelnökeként vezette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.

A fideszes képviselő szerint meggyőző, hogy Windisch László kevesebb, de mélyebb és átfogóbb ellenőrzést szeretne, illetve megerősítené az ÁSZ támogató szerepét annak érekében, hogy minél kevesebb hibával működjenek az általa ellenőrzött szervezetek. Egy modern auditor- és tanácsadótársaságként szeretné működtetni az Állami Számvevőszéket.

A gazdasági bizottság hétfőn hallgatja meg Windisch Lászlót, és ha alkalmasnak találja a posztra, még aznap szavazhat is kinevezéséről az Országgyűlés. Az ÁSZ elnökét a parlament kétharmados többséggel, titkos szavazással választja meg tizenkét évre.

Bánki elmondta még, hogy azért van csak egyetlen ellenzéki tagja az ÁSZ elnökét jelölő eseti bizottságnak, mert a testületbe a többi ellenzéki frakció nem jelölt tagokat, holott erre lehetőségük volt.Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július elején jár le – írja az MTI.

(Borítókép: Windisch László 2016. november 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)