Harminckétmilliárd forint hitelt vesz fel a főváros

2022.06.29. 16:34
A Fővárosi Közgyűlés szerdán nem csupán a parkolási rendszer megváltoztatásáról döntött, hanem harminckétmilliárd forint fejlesztési célú hitel felvételéről, a hajléktalankérdésről és utcák átnevezéséről is.

Mint arról beszámoltunk, megváltozik a parkolási rendszer Budapesten: a jelenlegi bonyolult, huszonhétféle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjat is.

Emellett a Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén harminckétmilliárd forint fejlesztési célú hitel felvételéről is döntött. 

A határozat szerint a húszéves futamidejű kölcsönt az OTP Bank vezette konzorciumtól veszi fel a főváros a 2022. évi fejlesztési feladatok megvalósítására. A szerződés hatályba lépéséhez szükséges a kormány előzetes hozzájárulása.

A döntést a 26 voksoló képviselő közül 17-en támogatták, míg kilencen – a FideszKDNP képviselői – ellene szavaztak. 

A döntést megelőzően a főváros nem egyeztetett a kormányzattal

Az előterjesztés vitája során Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere kifogásolta, hogy a hitelfelvételről szóló döntést megelőzően a főváros nem egyeztetett a kormányzattal, és nem kért előzetes engedélyt sem. Szerinte az sem derül ki az előterjesztésből, hogy pontosan milyen fejlesztésekre kívánja felhasználni a főváros a pénzt, ezért jelezte, a Fidesz nem támogatja.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszában felhívta a figyelmet, hogy a hitel ütemezésének letárgyalása után válik lehetségessé a kormányzati engedély megszerzése.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere (MomentumDKMSZPPárbeszédLMP) vállalhatatlannak nevezte, hogy a kormány részére megfogalmazott javaslatcsomagot kivegyék az előterjesztésből. Szerinte ezzel csak a szőnyeg alá söpörnék a problémát.

Pikó András józsefvárosi polgármester (MomentumMSZPPárbeszédLMP) hangsúlyozta, hogy nem lehetséges eredményes stratégia végrehajtása a kormányzati és az önkormányzati intézkedések összehangolása nélkül.

A hajléktalanügyi stratégiáról és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújításáról is döntöttek

A továbbiakban a közgyűlés elfogadta az otthontalanság és hajléktalanság csökkentése érdekében az Otthon, mindenkinek elnevezésű hajléktalanügyi stratégiáját, amely a korábbiaknál

jóval több figyelmet és erőforrást fordít a lakásvesztés és hajléktalanná válás megelőzésére, valamint a hajléktalanságból való kilépés elősegítésére.

A közgyűlés egyhangú szavazással döntött arról is, hogy háromszázmillió forinttal létrehozza a Fővárosi Szolidaritási Alapot, amelyhez kerületi önkormányzatok, intézmények, civilek pályázhatnak többek között akadálymentesítésre, lakhatási válsághelyzetek kezelésére, párkapcsolati és családon belüli erőszak megelőzésére, valamint fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek számára szervezett programokra. Az alap nyitott, az elkülönített bankszámlára bárki befizethet és támogathatja.

Egyhangúlag határoztak arról is, hogy pályázatot írnak ki a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek. A lakók karbantartási, javítási, felújítási, rovarirtási támogatására pályázhatnak, így például burkolat- és nyílászárócserére, festésre, konvektorjavításra, energiatakarékos világítótestek beépítésére. A harmincmillió forintos keretből 50400 ezer forintos támogatást lehet igényelni, amelyből a bérlő által fizetendő önrész húsz százalék.

A közgyűlés a kerületek kezdeményezésére úgy döntött, hogy a X. kerületben a Vaspálya utca egy részét átnevezik Richter Gedeon utcára, egy másik részét pedig Robert Bosch utcára. A XIV. kerületben egy eddig névtelen parkot Radó Dezső kertészmérnökről neveznek el, a XVI. kerületben pedig egy szintén névtelen közterületet Boldogasszonyfa utcára keresztelnek.