Kiderült, meddig hosszabbították meg a hőségriasztást az egész országban

DBZOL20210708006
2022.06.30. 13:51
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Magyarország egész területén meghosszabbítják a hőségriasztást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiemeli: a tartós hőség nemcsak a betegek, hanem az egészségesek szervezetét is megterheli.

Az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását, a június 27-én bejelentett, június 30-áig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4-ig hosszabbítja meg az ország egész területére vonatkozóan – közölte az NNK szerkesztőségünkkel. Kiemelték: ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Mint írták, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet, a déli órákban pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Extrém magas az UV-sugárzás is

Felhívják arra is a figyelmet, hogy 11–15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerüljük a napozást. Ha nem tudnánk árnyékba húzódni, viseljünk lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget. A szem védelme érdekében pedig hordjunk UV-szűrős lencsét, napszemüveget.

A közleményben azt írják, gondoskodjunk a bőrünk védelméről is, mindig a bőrtípusunknak leginkább megfelelő fényvédőt használva. Ugyanakkor napozást követően hűtsük le magunkat, mielőtt a vízbe mennénk, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe. Kiemelik: várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

Figyeljünk fokozottan a vezetésre is!

Kiemelték továbbá, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot, és néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Arra kérik a lakosságot, abban az esetben, ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot.

Hozzáteszik: a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, melyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület pedig több mint 20 millió négyzetméter. Azt ajánlják, a hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a lángokat.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tiszti főorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását és a programozott karbantartások elnapolását.

(Borítókép: Ásványvizet ad egy utasnak a MÁV-START munkatársa a Keleti pályaudvaron 2021. július 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)