Egymilliárd eurós innovációs alapot hoz létre a NATO

2022-06-30T111350Z 910448393 RC2B2V9NU6ZT RTRMADP 3 NATO-SUMMIT
2022.06.30. 13:24
Egymilliárd euró értékű innovációs alap létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a NATO-tagállamok közül 22, köztük Magyarország a szervezet madridi csúcstalálkozóján, csütörtökön.

A NATO döntése alapján az egymilliárd eurós alap lényege a kettős, polgári és katonai felhasználású új technológiák fejlesztésének támogatása, amelybe beletartozik a befektetés azokba a feltörekvő technológiai vállalatokba, amelyek a szövetség stratégiai céljaival összhangban állnak – írja az MTI.

„Elengedhetetlen, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy naprakészek legyünk” – hangsúlyozta a dokumentum aláírása előtt a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg kiemelte, kihívást jelent Oroszország és Kína vezető szerepe olyan területeken, mint például az űrkutatás vagy a mesterséges intelligencia.

Magyarország a döntés mellett áll

Az Innovációs Alap létrehozását ellenjegyezte a többi közt Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Lengyelország, Románia, Törökország és Magyarország is.

A pénzügyi alapot kiegészíti a NATO új innovációs mechanizmusa (DIANA), amelyet „a transzatlanti innovációs közösség fejlesztésének támogatására” hoztak létre.

A DIANA egyebek mellett a mesterséges intelligenciára, a makroadatok feldolgozására, a kvantumtechnológiákra, a biotechnológiákra és az új anyagok fejlesztésére irányuló újításokra, innovációkra összpontosít. A közel 60 európai és észak-amerikai innovációs telephelyből álló hálózatot magában foglaló mechanizmus célja a kritikus technológiák terén folytatott együttműködés előmozdítása a tudományos és a civil szféra bevonásával. Ennek érdekében egy-egy regionális irodát hoznak létre a két kontinensen.

(Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatón beszél a madridi NATO-csúcson, Spanyolországban 2022. június 30-án. Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters)  • Tippek
  • Lakáshitel