Varga Judit: Tudunk különbséget tenni aközött, hogy gázzal vagy ideológiával lehet-e fűteni

2022.06.30. 08:49
Az igazságügyi miniszter úgy látja, hogy Magyarország elvi alapon álló, korrekt együttműködő partner az uniós színtéren.

Varga Judit szerint, ha a valóságot és a tényeket nézzük, akkor nincs probléma, nem érezhető, hogy Magyarország kilógna a sorból akármilyen uniós cselekvés terén.

Mindent támogattunk, amit a közösség egésze is, így az egyes szankciós csomagokat is, noha voltak elvi fenntartásaink. Én Magyarországot egy elvi alapon álló, korrekt együttműködő partnerként látom, de amikor ideológiai őrületek ejtik rabul az uniót, megőrizzük a józanságunkat. Hiszen tudunk különbséget tenni aközött, hogy gázzal vagy ideológiával lehet-e fűteni

– fejtette ki az igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Varga Judit úgy gondolja, hogy „nagyon erős, liberális fősodratú média által vezérelt világban nehéz rávilágítani a tényekre”, de a kormány erős nemzetállamok erős együttműködéséből szeretne sikertörténetet látni a jövőben, és leszögezte: azért, mert bizonyos alapvető elvi kérdésekben nem értenek egyet a partnerek, nem jelenti azt, hogy ne tudnának együttműködni pragmatikus alapon.

A tárcavezető hozzátette: főként ideológiai téren naiv dolog nyugvópontot várni, de el lehet jutni olyan állapotba, ahol mindenki megtalálja a maga számítását. Varga Judit egyébként úgy véli, hogy az európai elit politikai programja elszakadt az európai emberek valós igényeitől, „ez már a bevándorláspolitikában is egyértelmű volt”, friss példaként pedig az energiaszankciókat említette.

A Ryanair hozzáállásának lesz következménye

A kormány és a Ryanair között az extraprofitadó bejelentése után kirobbant vitával több cikkben is foglalkoztunk. Varga Judit ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a légitársaság viselkedése nem fest jó képet a vállalat működéséről, és a beérkezett panaszok alapján indokoltnak nevezte az extraprofitadón kívüli helyzetekben is megvizsgálni, hogy tisztességes piaci magatartást folytatnak-e.

A Ryanair hozzáállásának meglesz a következménye

– tette egyértelművé az igazságügyi miniszter. Varga Judit a közelmúltban lapunknak is interjút adott, itt olvashatja.