Több mint kétszáz állatot mentettek meg a budapesti rendőrök az elmúlt két évben

2022.07.01. 17:02
Az elmúlt két évben több mint kétszáz állatot mentettek meg a fővárosi rendőrök, miközben közel száz állatkínzásos bűncselekményt követtek el csak a fővárosban.

A BRFK és az Állatorvostudományi Egyetem megállapodást kötött, hogy a korábbiaknál is hatékonyabban tudjanak tevékenykedni az állatvédelem terén. Az együttműködési megállapodást Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora írta alá. 

Az egyetem többek között szakmai protokollokat dolgoz ki és oktatási anyagokat készít a rendőröknek az állatkínzás vagy tiltott állatviadal szervezése bűncselekmények helyszínén történő intézkedésekhez; a BRFK pedig bűnmegelőzési témákban tart előadásokat az egyetem hallgatóinak

– írta közleményében a BRFK, amely továbbra is kiemelt figyelmet szentel az állatkínzások felkutatására, megszakítására és lehetőség szerinti megelőzésére. 

Februárban az Állatmentő Ligával írtak alá együttműködési megállapodást, míg a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal idén már a harmadik közös kampányukat szervezik annak érdekében, hogy a menhelyes kutyák gazdára találjanak. 

Az összefogásra pedig nagy szükség van, mert 2020 februárja óta 88 állatkínzásos bűncselekményt regisztráltak a fővárosban. Ez alatt az idő alatt a rendőrök kétszáz állatot mentettek meg partnereikkel együtt. 

A legemlékezetesebb mentési akciójuk az állatkertből elszökő pingvin, Sanyika volt, akit aztán örökbe is fogadtak a zuglói rendőrök. 

A megmentett állatok között számtalan kutya és macska mellett őz, ló, kecske, disznó, szarvas, nyúl, kacsacsalád, foltos szalamandra és még egy teljes méhcsalád is volt.