Érkeznek az új formátumú rendszámtáblák – Ilyenek voltak a kezdetekben

2022.07.01. 20:23
Július 1-jétől adják ki az új formátumú rendszámtáblákat. A hatósági jelzés a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből, végül három számjegyből áll, új elemként pedig Magyarország címere is megjelenik.

Péntektől adják ki az első új formátumú magyar rendszámot – számolt be róla Facebook-oldalán Vitézy Dávid közlekedési államtitkár. A július 1-jétől használatos táblákon négy betű, három szám és a címer látható. 

A megjelenés alkalmából az államtitkár posztjában a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből mutatott be néhány régi rendszámot. Mint írta, a legrégibb tábláról készült képen egy postai célokra használt Csonka-féle gépkocsi látható 1908-ból. A jármű még folyószámos táblát kapott, amelyeket 1910 után váltottak fel az új rendszer szerint kiosztott rendszámokkal.

Új elemmel is bővült

Mint korábban írtuk, a július 1-jétől forgalomba helyezett gépjárművek rendszámtábláin a hatósági jelzés a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, majd újabb két betűjelből, végül három számjegyből állnak.

Továbbá a táblák új elemeként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel.