Szombaton jégesőre, vasárnap forróságra lehet számítani

DMOHA20150609003
2022.07.02. 16:48
Szombaton többfelé mérséklődik a meleg, az ország keleti felén előfordulhatnak felhőszakadások. Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, visszatér a kánikula.

Szombaton nagyjából a Dunakanyar–Szeged vonaltól keletre többfelé erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, néhol akár felhőszakadással. Másutt általában kevés felhő zavarja a napsütést, csapadék nem valószínű.

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 fokot.

A délutáni órákban ismét fokozódik a zivatartevékenység, és az Északi-középhegység térségében és az Alföldön lehet számítani zivatarok kialakulására. Ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 millimétert is meghaladhatja.

az ország keleti felén több járásban van érvényben riasztás felhőszakadás, viharos széllökések és jégeső miatt.

Éjjel többnyire derült idő várható, de az ország keleti felén még lehetnek erősebben felhős körzetek, illetve időszakok, a záporok azonban ott is megszűnnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 22 fok között alakul, nyugaton mérhetik az alacsonyabb, keleten a magasabb értékeket.

Kiadták a figyelmeztetést

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Általában száraz idő lesz. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő a keleti határ térségében. Az északnyugati szél éjszakára mindenütt mérséklődik, majd vasárnap helyenként megélénkül az északi szél. Erős vagy viharos lökés csak zivatar térségében lehet.

Délelőtt sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az ország középső és nyugati térségében.

captures chrome-capture-2022-6-2.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn a napsütést délután a nyugat felől megnövekvő fátyolfelhőzet szűrheti. Egy-egy zápor, esetleg zivatar a nyugati, északnyugati határnál fordulhat elő. A Dunántúlon helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Kora reggel 16–22, délután 32–38 fokra készülhetünk. Kedden viszont érkezik egy hidegfront, és a hét közepétől jelentősen enyhülhet a forróság – írja az Időkép.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)  • Hírek
  • Hírek