Folyamatos a betakarítás a földeken

2022.07.02. 11:12
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.

Az őszi árpa aratásával június közepén megkezdték a betakarítási munkálatokat a földeken, a legtöbb helyen pedig már a hónap végén végeznek a begyűjtéssel – erre Nagy István hívta fel a figyelmet a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A miniszter szerint előfordulhat, hogy a több hónapos csapadékhiányos időszak az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozamot eredményez a kalászos gabonából. Az aszály legsúlyosabban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon több esőt kaptak a növények a kritikus időszak alatt, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.

A 230 ezer hektárt is elérte a kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére. A kialakult helyzetben jelentős segítséget nyújt az agrárkárenyhítési rendszer az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segít a károsultaknak eligazodni  a kárenyhítő juttatások igénylésében – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István a közlemény szerint arról is beszélt, hogy a gazdálkodók már az őszi búza betakarítását is elkezdték, igaz, még csak 5 százalékos a készültség országszerte. Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal. Emellett a megnövekedett kereslet miatt a szalma betakarítása is megkezdődött. A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze hektáronként 1,5 tonnás termésátlaggal.

A miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra is hatalmas szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor a kukorica- és napraforgótermés is komoly veszélynek lesz kitéve.