Novák Katalin elárulta, hogy az öt közül melyik az egyik terület, amivel foglalkozni kíván

D NOE20220702027
2022.07.02. 16:42
Novák Katalin közel ötven fiatallal utazott a Balatonhoz, ahol beszédet mondott, és együtt is futott a diákokkal.

„Köztársasági elnökként öt kiemelt területtel kívánok foglalkozni, ezek közül az egyik a magyar tehetségek gondozása” – írta Facebook-oldalán Novák Katalin. A köztársasági elnök úgy látja, hogy Magyarország egyik legfontosabb erőforrása a kiművelt emberfő.

Versenyképes tudással rendelkező, a világra nyitott, hazáját szerető, szorgalmas fiatalokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy ne csak szemlélője, hanem alakítója is lehessen a jövőnek

fogalmazott Novák Katalin, aki a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum (STIPI) ösztöndíjprogramjának fővédnöke.

Az államfő kifejtette, hogy a STIPI az ajtónyitogató fiatalok ösztöndíja, „azoké, akik már bizonyították, hogy világszinten is értékes a tudásuk, és megvan bennük a szükséges szorgalom és alázat, hogy talentumaikat nemzetünk javára kamatoztassák”.

A posztból az is kiderül, hogy Novák Katalin harmadik éve, a STIPI indulása óta tölt el három napot a fiatalokkal azért, hogy „személyesen is megismerhessük egymást, és útravalót kaphassanak, mielőtt a világ egyik legjobb egyetemén állami ösztöndíjjal fognak tanulni”.

Novák Katalin pénteken a közös vonatozásról posztolt fotókat, az alábbi leírás kíséretében:

Ez a forró nyári hétvége a tehetséggondozás jegyében zajlik. Vonatra szálltunk 49 olyan, kiemelkedően tehetséges fiatallal, akit felvettek a világ legjobb egyetemeinek valamelyikére, és leutaztunk Balatonszárszóra, hogy három nap alatt instruktortársaimmal együtt minél jobban megismerjük őket.

A köztársasági elnök később beszédet mondott, ebben arra biztatta a fiatalokat, hogy „őrizzék meg a kíváncsiságukat. Bármilyen magasra jutnak, bármilyen tisztséget töltenek majd be, sose gondolják azt, hogy érdekesebbek, mint a másik ember, aki éppen velük szemben ül”. Az államfő reggel együtt futott a diákokkal.

(Borítókép:  Novák Katalin köztársasági elnök, instruktor a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborában 2022. július 2-án. Fotó:  Bruzák Noémi / MTI)