Győrfi Pál: Nem most kell aggódni a strandtest miatt

DSZZS20200506009
2022.07.03. 09:11
Embertelen a hőség, de a mentőszolgálatnak sok évtizedes tapasztalatai vannak róla. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője válaszolt az Index kérdéseire. Fókuszban a buliszezon.

Évről évre egy előre kidolgozott mentési tervvel készül az Országos Mentőszolgálat a fesztiválok biztosítására. Ez a terv tartalmazza, hogy hány mentőautóra, milyen mentőegységekre lesz szükség e rendezvények biztosításához – mondta el lapunk megkeresésére Győrfi Pál. Sőt, arra is figyelnek, hogy ezek a mentőegységek pontosan hol helyezkedjenek el, a nagyobb fesztiválokon pedig elsősegélynyújtás és sürgősségi ambulancia is megtalálható.

Lehet persze azt mondani, hogy egy ilyen fesztivál biztos másról sem szól, csak a lerészegedésről meg a drogozásról. Előfordulhatnak ilyen esetek, de nem ez a jellemző 

– hangsúlyozta Győrfi Pál. Elmondása szerint a fesztiválokon az egészségügyi problémák jelentős részét a kisebb sérülések és enyhébb rosszullétek teszik ki inkább.

A kisebb sérülések közül a lábsérülések vezetnek, ez talán a leggyakoribb az ilyen rendezvényeken, ami miatt mindig felhívják a figyelmet arra, hogy nem mindegy, milyen cipőben megy valaki bulizni. A szóvivő elmondta: ha valaki a sűrűjében tombol a tömeggel, akkor nagyon könnyen szerezhet bokasérülést vagy egyéb lábsérülést. Ennek elkerülésére mindenkinek zárt cipőt ajánlanak, lehetőleg olyat, ami a bokát is fogja. „Ami a rosszulléteket illeti, azok a többségét a meleg számlájára írhatjuk” – mondta Győrfi Pál.

Inni és enni is tudatosan kell

Hozzátéve, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, ez a felhívás pedig nem csak az időseknek szól. Végigbulizni több napot ilyen nagy melegben – nagyon kiveszi az emberből az erőt. Emiatt nagyon tudatosan sok folyadékot kell inni.

„Talán mondanom sem kell, hogy itt nem alkoholos italra gondolok, hanem ásványvízre vagy vízre” – emelte ki az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Hozzátette, hogy az ember szomjúságérzése egy idő után elmúlik.

Becsapós dolog ez, mert lehet, hogy valaki nem érzi, hogy szomjas, de mégis folyadékot kell fogyasztani. Ha valaki nem iszik, egy idő után már nem szomjas lesz, hanem inkább éhes vagy fáradt

– figyelmeztetett. Akár négy-öt liter folyadékra is szüksége van a szervezetnek, ha valaki bulizik vagy fesztiválon van. Ennyi folyadékot mindenképp próbáljunk meginni, mert ezzel pótoljuk a szervezetben a vizet és az ásványi sókat.

A vízfogyasztás mellett nagyon fontos az étkezés is, erről azonban sokan megfeledkeznek.

Sokan úgy érzik, hogy a strandtestük veszélybe kerül attól, ha megesznek valamit. Nagyobb lesz a pocak vagy nem fognak olyan jól kinézni. De az étkezés nagyon fontos, mert hamar leeshet a vércukorszint, az pedig ájuláshoz vezethet

– magyarázta Győrfi Pál, aki a könnyebb ételek fogyasztását javasolta nyáron.

Bár a fesztiválokon leginkább a gyorsételek hódítanak, ezeken a rendezvényeken is meg lehet találni a könnyebb ételeket.

Ruha, fejesugrás, leégés

„Az talán nem kell mondanom, hogy szellősen öltözzön mindenki, mert nem szokták túlöltözni a fesztiválokat a fiatalok” – tréfálkozott Győrfi Pál. Azt javasolja, mindenképp szellős és természetes anyagból készült ruhát viseljünk, leginkább az idősebbek.

Ha pedig úgy érezzük, hogy nagyon melegünk van, akkor próbáljunk lezuhanyozni vagy csobbanni egyet a vízben. Ha valaki ittasan megy be a vízbe, annak tragédia lehet a vége. A szóvivő minden évben találkozik „fejesugró” esetekkel, vagyis amikor úgy ugranak vízbe az emberek, hogy nem tudják, milyen sekély. „Ennek nyaki gerincsérülés, bénulás vagy akár halál is lehet a következménye” – mondta, hozzátéve, hogy mély vízbe csak az menjen, aki tényleg tud úszni.

A leégés is gyakori ilyenkor. Győrfi Pál az elsőfokú égési sérülés legfontosabb tüneteit is felsorolta: a bőr fényes, piros és fájdalmas. Ennek kezelésére nagyon sok népi gyógyászati „megoldás” van, az egyik ilyen, hogy majonézzel összekevert friss tejjel bekenjük az égett bőrfelületet, azonban ez orvosilag nem helyes megoldás, ugyanis elfertőződhet a seb.

Azt javasoljuk, hogy a patikában és gyógyszertárakban kapható készítményeket alkalmazzák. A fesztiválokon gyógyszertárak is üzemelnek, ahol be lehet szerezni ezeket. A legjobb azonban mindig a megelőzés. Lehetőleg ne akkor kapjunk észbe, amikor már rákvörösek vagyunk... 

– tette hozzá. A magas UV-sugárzás miatt pedig még inkább fontos a bőr védelme, mert akár rosszindulatú elváltozás is kialakulhat a bőrben.

A szülők megnyugodhatnak

Győrfi Pál az Indexnek azt is elárulta, hogy sajnos idén nem tudott ott lenni a Balaton Soundon, így már csak a Sziget Fesztiválban bízik, amit viszont soha nem hagy ki. Emlékeztetett: a mentőszolgálatnak mindig nagy erőpróba egy ilyen fesztivál biztosítása. Ha ellátogat egy fesztiválra, mindig megnézi a mentőállomásokat, ahol egy kis időt is el szokott tölteni a kollégáival.

Az ilyen rendezvényekről szoktak tudósítani is, ilyenkor elmondják, milyen az egészségügyi biztosítás a helyszínen. Győrfi Pál szerint azért fontosak az ilyen bejelentkezések, hogy a szülők is megnyugodjanak, a gyermekük biztonságban van.

Szoktam is mondani, hogy amikor fesztiválszezon van, lehet, hogy Magyarország legbiztonságosabb helye éppen az, amitől a szülők leginkább féltik gyermekeiket. Mert az egy négyzetkilométerre eső mentők és egészségügyi dolgozók száma ezeken a rendezvényeken a legmagasabb az egész országban. 

(Borítókép: Győrfi Pál. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)