Megszólalt az Indexnek a volt polgármester, aki alatt eltűnt a falu pénze

2022.07.03. 16:46
Mi is beszámoltunk arról, hogy az egyik Nógrád megyei településen, Hugyagon nagy a baj. Ugyanis a falu fejlesztésére kapott uniós pénzek, mintegy 350 millió forint eltűnt.

A kétféle támogatás közül az elsőből szociális lakásokat kellett volna felújítani és újakat építeni, a másikat pedig játszóterek és egy kultúrház kialakítására, illetve a helyi óvoda konyhájának felújítására kellett volna fordítani. A pénz azonban eltűnt, vagy finoman fogalmazva nem arra a célra fordították. A kormány is hiába követeli vissza a településtől a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak szabálytalan projektjei között megtalálható két pályázat forrásait. 

A rendőrség hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytat eljárást. Az uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé is megtették a szükséges intézkedéseket, egyelőre azonban nem tudni, hogy van-e az ügynek gyanúsítottja.

Az alpolgármester szerint az alulfinanszírozott önkormányzat elköltötte a pénzt saját működésére. Azt még nem tudják, hogy miből fizetik vissza a 350 milliót. A korábbi polgármester lemondott, és a helyiek szerint külföldre ment. Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak  Hugyagon.

Maga a polgármester cáfolt az Indexnek

Vasárnap délután futott be az elektronikus levél, amelyben maga a polgármester, Borda Attila kívánt reagálni a  Hugyag település kapcsán megjelent sajtóhírekre. Szó szerint ezt írta:

Ahogy azt egy évvel ezelőtt a Megafon Rádiónak is elmondtam, az állításokkal ellentétben nem költöztem külföldre, hanem anyagi megfontolásból munkát vállaltam Németországban, állandó lakóhelyem továbbra is Magyarországon van, időm jelentős részét idehaza töltöm.

Az adósságrendezési eljárást egyetértésben a képviselő-testület tagjaival jómagam kezdeményeztem, a nyomozásban pedig minden további nélkül állok a Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére az ügy mielőbbi megnyugtató rendezése miatt.

Sajnálatomat fejezem ki, hogy a falu ügyeit egyes jelöltek saját politikai haszonszerzésükre próbálják használni, holott a korábbi munkájuk során érdemben tehettek volna a falu boldogulásáért.

Bízom benne, hogy a lakosság bölcsen dönt majd!

Akármilyen döntés is születik a mai időközi polgármester-választáson, az új településvezetőnek bizony nem lesz könnyű dolga, hiszen rögtön 350 millió forint mínusszal indul a falu költségvetése.