Duna alatti átvezetéssel teljesen megújul Budapest vízhálózata

2022.07.03. 09:28
Jelentősen megújul Budapest vízhálózata 2023-ig. Az elkezdett projektben Dél-Pesten és Dél-Budán nagyátmérőjű hálózatfejlesztés történik, Duna alatti átvezetéssel, és mintegy 60 darab kutat felújítanak többnyire európai uniós támogatásból, amely a budapestiek vízellátását szolgálja – írta Karácsony Gergely a közösségi médiában.

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, valamint műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány sok helyen gondot okoz, köztük tíz Pest megyei településen. Solymáron és Szentendrén emiatt másodfokú vízkorlátozást is bevezettek. Solymárra egy pesthidegkúti tűzcsapból viszik a vizet a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai.

A jó minőségű és biztonságos víz óriási érték a klímaváltozás korában

– közölte a Facebook-bejegyzésben.

Karácsony Gergely hozzátette, már a megvalósítási fázisba lépett az a projekt, amelynek keretein belül 2023-ig jelentősen megújul Budapest vízhálózata. 

A hálózatfejlesztés tartalma

A beruházással Dél-Pesten és Dél-Budán nagyátmérőjű hálózatfejlesztés történik, Duna alatti átvezetéssel, valamint felújítanak mintegy 60 darab kutat, amely a budapestiek vízellátását szolgálja. A projekt költsége összesen 20 milliárd forint, melynek 85 százaléka EU-s támogatásból, 15 százaléka pedig saját költségből valósul meg.

A héten Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesekkel a Szentendrei-szigeten jártam, ahol épp az egyik csápos kút rekonstrukciója történt, a víznyerő csöveket építették be. Köszönöm a Fővárosi Vízművek szakembereinek kiváló munkáját, örülök, hogy Budapest vízellátása biztonságban van

– írta Budapest főpolgármestere.