Palkovics László szerint van elég víz

2022.07.03. 07:33
Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk – emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen.

Menczer Tamás szombaton szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy nincs vízhiány, hanem a túlfogyasztás okoz vízellátási problémákat Solymáron.

Emellett már tíz Pest megyei településen is vízkorlátozásra szólították fel a lakosságot. Palkovics László pedig a Szentendrén és Solymáron kialakult vízellátási gondok hátterében a technológiai problémákat jelölte meg, nem azt, hogy nincs elég víz.

A miniszter a 2021-ben indult Insula Magna programról a Technológiai és Ipari Minisztérium szerkezetét (TIM) bemutató előadásában az MTI szerint elmondta,

az a felelősségünk, hogy legyen újra víz a Szigetközben és a Csallóközben. A program jövőképe az, hogy a Szigetköz ökoszisztémája olyan legyen, mint az 1800-as évek elején volt, csak más funkcionalitással.

A Szigetköz és a Csallóköz csodája

A programmal azokat a lehetőségeket is próbálják megmutatni, hogy a vizet miként lehet fenntartható módon használni a sportban, a turizmusban, az innovációban vagy a kutatásban. Palkovics László kiemelte, hogy a Szigetköz és a Csallóköz deltája egy „csoda” a világban, a lehetőségeit pedig értelmes módon kell kihasználni.

A programot az Európai Unió és a kormány is támogatja. A szlovák féllel is kiváló az együttműködés, megvan a politikai támogatás.

A TIM-nek két központi tevékenysége van. Az egyik a technológiához való hozzájárulás, mivel Magyarország high-tech ország. Kilenc technológiai platform működik, ezek között szerepel a fenntarthatósági technológiai platform. A másik központi tevékenység az iparfejlesztés, hiszen nem mindegy, hogy milyen módon fejlődik az ország. Éppen ezért ide tartozik a környezetvédelem és a klímapolitika is – mondta a miniszter.

Az ünnepségen a TIM részéről Palkovics László együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetemmel és a felsőoktatási intézményt működtető Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal. A TIM minden olyan komoly technológiai ipari céggel, szervezettel köt megállapodást, amely a következő négy évre „rendezi a viszonyokat”, és ezek között a modellváltó egyetemek komoly szerepet töltenek be.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a véneki torkolati műtárgy elkészültével

a Mosoni-Duna újra megtelt vízzel, a beruházás a térség szoros összekapcsolódására példa.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja azt emelte ki, hogy a megyeszékhely számára meghatározó fejlődést jelent a Mosoni-Duna vízszintje, ugyanakkor Magyarország számára még vannak kihívások. Szerinte három vagy négy műtárggyal az Öreg-Duna medre az ország legnagyobb édesvízi tározója lehetne.