Vegye komolyan, ha ezt a tünetet tapasztalja strandolás után

2022.07.04. 10:04
A szakorvos szerint a vízparti nyaralásnál érdemes észben tartani, hogy a gyerekek ne legyenek túl hosszú ideig a víz alatt, és lehetőség szerint a strandoláshoz megfelelő minőségű élővizet vagy tiszta uszodát válasszon a család.

Nyaraláskor a legtöbb kisgyermek imád pancsolni a vízben, ám strandolás közben víz kerülhet a gyerekek fülébe, amiben baktériumok vagy gombák telepednek meg, fájdalmas hallójárat-gyulladást okozva. Ha a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást már csak orvos tudja kezelni – figyelmeztet legújabb cikkében a Semmelweis Egyetem.

Míg a téli megfázásos időszakban inkább a középfülgyulladás okoz fülfájdalmat, nyáron sokkal gyakoribb, hogy hallójárat-gyulladás miatt kialakuló fájdalom miatt fordulnak hozzánk a betegek

– mondta el Küstel Marianna, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika egyetemi docense.

A szakorvos szerint a nyári fülfájás egyik leggyakoribb oka, hogy befolyik a víz a külső hallójáratba, és onnan nem tud kifolyni: mindez hallójárat-gyulladást okozhat az arra hajlamos felnőtteknél és gyerekeknél. Ritkán az is előfordulhat, hogy a víz a fülkürtön át a középfülbe jut, ilyenkor viszont középfülgyulladás lehet a következmény.

Egy jó füldugó sokat segíthet

A fül-orr-gégész éppen ezért azt javasolja, az érintetteknek érdemes patikában is beszerezhető füldugót használniuk csobbanás előtt, illetve lehet egyénre szabott füldugót is készíttetni az erre szakosodott audiológiai állomásokon és szaküzletekben. Ugyancsak a megelőzést segíti, ha néhány csepp – patikákban recept nélkül beszerezhető – paraffinolajat vagy erre a célra szolgáló fülcseppet alkalmazunk, mivel az olajos felületről a víz is könnyebben kifolyik.

Úszás, fürdőzés után fél lábon ugrálással vagy akár a fej oldalra fordításával segíthetjük, hogy a víz távozhasson, illetve használhatunk hajszárítót is, ám ilyenkor fontos, hogy ne forró levegőt fújjunk a fülbe, és tartsunk minimum 10 centiméteres távolságot.

Különösen fontos, hogy ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a fület például fültisztító pálcikával, mivel a hallójárat hámja nagyon vékony, és könnyen mikrosérüléseket okozhatunk rajta, melynek következtében a hallójáratban és a vízben lévő baktériumok hatására könnyen begyulladhat – emeli ki az egyetemi docens.

Mint Küstel Marianna mondja, ha nyaralás közben alakul ki a fülfájás, fontos, hogy a szülő próbálja elkülöníteni, hogy a rendszerint lázzal járó, de ugyancsak igen fájdalmas középfülgyulladásról, vagy láz nélküli hallójárat-gyulladásról van-e szó. Utóbbi esetében első lépésként adjunk a gyerekeknek fájdalomcsillapító gyógyszert, illetve recept nélkül is kapható fülcseppet, és legalább néhány napig kerülni kell a strandolást. Alapesetben már ennyitől is elmúlnak a tünetek.

Mikor forduljunk orvoshoz? 

Ha a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást már csak az orvos tudja kezelni helyileg, a fülbe helyezett gyógyszeres gézcsíkkal, majd fülcseppekkel. Természetesen ilyenkor is fontos, hogy a fület még a kezelés befejezése után se érje víz néhány napig.

Küstel Marianna arra is figyelmeztet, a vízparti nyaralásnál érdemes észben tartani, hogy a gyerekek ne legyenek túl hosszú ideig a víz alatt, és lehetőség szerint a strandoláshoz megfelelő minőségű élővizet vagy tiszta uszodát válasszon a család.