Bevezetnék a rövidített vasárnapi nyitvatartást a munkaerőhiány miatt

GettyImages-502905730
2022.07.04. 18:49
Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke közleményben tudatta: a munkaerőhiány miatt csökkentenék a nyitvatartási óraszámokat úgy, hogy vasárnap déli 12 óra után bezárnának az üzletek.

Karsai Zoltán szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében közölte: a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható, és ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a KASZ álláspontja szerint szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is.

Ennek érdekében csökkentenék a nyitvatartási óraszámokat, hiszen így a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is.

Ennek érdekében a szakszervezet lépéseket kíván tenni, hogy a heti 7 napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés

– fogalmazott a KASZ elnöke.

Szerintük egy ilyen szabályozás bevezetése nemcsak a kereskedelemben dolgozók munka–magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra. Első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnének egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképpen egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanának célravezetőnek.

(Borítókép: Vásárlók a WestEnd City Center bevásárlóközpontban Budapesten 2015. december 30-án. Fotó:  Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)