A terrorizmusért elítélt székelyek szabadulása után szivárogtatták ki a valódi vádat?

D MTI20160315127
2022.07.05. 06:26
Újabb fordulat a 2018-ban terrorizmus miatt elítélt két székely fiatalember, Beke István és Szőcs Zoltán ügyében: idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a román képviselőház elnökéhez fordult, mert egy kormánypárti képviselőnő, aki Lomniciék Romániából való kitiltását kezdeményezte Bekéék kitüntetése miatt, olyan adatot szivárogtatott ki, amely sem a vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem merült fel. Idősebb Lomnici Zoltán az Indexnek elmondta: a vádlottak is innen tudhatták meg, hogy ez volt az igazi vád ellenük, ami ellen védekezni sem tudtak.

Titkosított bizonyítékok

Mint arról korábban az Index is beszámolt, négy évvel ezelőtt, 2018 júliusában a román legfelsőbb bíróság terrorista cselekmény elkövetéséért jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A két székelyföldi aktivistát eredetileg azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Ezért Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlet, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének kísérlete, Szőcs Zoltánt pedig közösség elleni merényletre való felbujtás, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtás vádjával állították bíróság elé. Első fokon a bukaresti táblabíróság felmentette őket a vádak egy része alól, és csak a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért szabott ki rájuk pontosan annyi szabadságvesztést, mint amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek.

Fellebbezést követően került az ügy a legfelsőbb bíróság elé, amelynek jogerős ítélete a büntetőjogi besorolást Beke István esetében a közösség elleni merényletkísérletről terrorista cselekményre változtatta, arra az előírásra hivatkozva, ami a vegyi fegyverek és mindennemű robbanóanyagok birtoklását, előállítását, beszerzését, szállítását, átadását és kifejlesztését is terrorista cselekménynek minősíti. A legfelsőbb bíróság felmentette viszont a vádlottat a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének vádja alól. Szőcs Zoltánt felbujtóként marasztalták el a terrorizmusra változtatott első vádpont alapján, és szintén felmentették a második vádpont alól. A két fiatalembert végül öt-öt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mégpedig úgy, hogy 

a perdöntőnek mondott bizonyítékokat titkosították, azokat még a vádlottak és védőik sem ismerhették meg.

Az ügyészség vádirata egyébként abból indult ki, hogy akár gyilkoló erejű bombát is lehetett volna gyártani azokból a petárdákból, amiket a házkutatáson az egyik vádlottnál találtak a nyomozók. Szőcs és Beke mindvégig ártatlannak vallotta magát, és képtelenségnek nevezték azt a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

Robbantási kísérlet?

„Erdélyben kezdettől fogva koncepciós perként kezelték a székely fiatalok bebörtönzését, amelynek célja a magyarok megfélemlítése” – állította Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

A biztosítékot azonban az vágta ki, hogy idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke és Tóth Kálmán, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke 2022. május 20-án

Vasvári Pál-díjjal tüntette ki a két politikai okból meghurcolt székely fiatalembert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

A budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlése még 2019-ben döntött úgy, hogy a rangos elismerést nekik adományozza, de a díjat a börtönben nem vehették át, így csak a kitüntetés fotóját mutathatták meg a két elítéltnek.

Ezt követően Mirela Adomnicai, a Szociáldemokrata Párt képviselőnője arra kérte Bogdan Aurescu külügyminisztert, hogy tiltsák ki Romániából idősebb Lomnici Zoltánt és Tóth Kálmánt, mivel Kézdivásárhelyen kitüntetést adtak át Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. A külügyminiszterhez intézett és a román sajtóhoz is eljuttatott beadványában Adomnicai azt is állította, hogy a két székely elítélt gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron a helyi nemzeti ünnep alkalmából tartott parádén.

Bizalmas adat kiszivárogtatása

Idősebb Lomnici Zoltán az Indexnek elmondta, hogy komolyan kellett venniük a beadványt, mivel azt hivatalos úton nyújtották be a román külügyminisztériumhoz. Ezért döntöttek úgy június 14-én Kulcsár-Terza József parlamenti képviselővel, hogy közös levélben fordulnak a román képviselőház elnökéhez. Marcel Ciolacutól azt kérik, hogy vizsgáltassa ki Mirela Adomnicai kormánypárti képviselő kezdeményezését.

Idősebb Lomnici Zoltán érdeklődésünkre kifejtette:

Mirela Adomnicai a külügyminiszternek megküldött beadványában azt állította, hogy Beke és Szőcs gázvezetéket kísérelt meg felrobbantani Gyulafehérváron. Ilyen adat azonban sem a vádiratban, sem a bírósági eljárás során nem merült fel, és még nagyobb probléma, hogy a vádlottak is innen tudhatták meg, hogy ez volt az igazi vád ellenük, ami ellen védekezni sem tudtak.

A volt legfelsőbb bírósági elnök szerint tisztázni kell, hogy sérült-e az igazságszolgáltatásnak a román alkotmányban is garantált függetlensége a bizalmas adat kiszivárogtatásával. De azt is vizsgálni kell, hogy megvalósult-e állami vagy szolgálati titoksértés bűncselekménye.

A székelyek ügye közben már a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé került, ahol az elítélés jogszerűségét vizsgálják.

(Borítókép: Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke a két terrorizmussal vádolt vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én. Fotó: Kátai Edit / MTI)