Lejárt és veszélyes növényvédő szerek megsemmisítését támogatja a TIM

2022.07.05. 13:55
A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) háromszázmillió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását – jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

Ismertette: a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara adatai szerint az egész országból, összesen 271 helyszínről – illegális raktárakból, elhagyott tárolókból, mezőgazdasági épületekből – kell elszállíttatni körülbelül 180 ezer liter és 342 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szert. Ártalmatlanítása a fűzfői és győri hulladékégetőkben fog megtörténni.

A tervek szerint az év végéig elvégzendő munkálatokat a kamara területi szervei végzik, amelyben felkért koordinátorok, illetve vállalkozók lesznek a segítségükre.

A TIM egyéb eszközökkel is segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását és a veszélyes hulladékok ártalmatlanítását – tette hozzá Raisz Anikó. Példaként említette az ingyenes Hulladékradar applikációval is megtámogatott Tisztítsuk meg az országot! projektet, valamint a közelmúltban meghirdetett lakossági azbesztmentesítési pályázatot.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tárca a körforgásos gazdaság kiépítésére, fejlesztésére törekszik annak érdekében, hogy minden hulladékot nyersanyagként hasznosítsanak. Ez az emberi egészséget károsító, az állat- és növényvilágot is veszélyeztető, tájat csúfító hulladékhegyek felszámolásának, újratermelődésük megakadályozásának leghatékonyabb eszköze – mutatott rá.