Vádat emeltek a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitánya ellen

60453267-8022-4748-A644-7474C1BE34FE
2022.07.07. 10:24
Huszonhét rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt vádat emelt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitánya ellen. A hajóskapitány jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll.

Vádat emelt a fővárosi VI. és VII. Kerületi Ügyészség a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitánya ellen 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt – tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség.

A közlemény szerint a kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, melynek végrehajtását a vádlott büntetlen előéletére és a joggyakorlatra is figyelemmel próbaidőre függessze fel, és a vádlottat határozott időre tiltsa el a vízi járművek vezetésétől.

Az ukrán férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, és rendszeres jelentkezési kötelezettsége van a rendőrségen.

Viking Sigyn szállodahajóval ütköző, mindössze negyventonnás Hableány sétahajó még 2019. május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, alig néhány másodperc alatt.

A fedélzeten 35-en tartózkodtak, 33 dél-koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet. 

A Dunából hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván. A legfiatalabb utas 6, a legidősebb 71 éves volt. 

(Borítókép: A Viking Sigyn kapitánya távozik a bíróságról, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték 2019. június 13-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)