Gulyás Gergely: Az árfolyamért a háború felelős, ma háborús infláció van

Percről percre közvetítés az Indexen

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója, köszönjük olvasóink figyelmét!

  • A határvadászrendszerről a miniszter elmondta: azoknak a jelentkezését várják, akik nem rendőrök, a kritériumokról jövő héten dönthetnek, de az elvárás nem magasabb, mint nyolc általános, az egység vezetői tapasztalt rendőrök lesznek, a bérekről még nincs végleges döntés.

  • Gulyás Gergely szerint technikailag indokolt, hogy fejlesszék a határzárat. A Belügyminisztérium határvadászegységek létrehozására vonatkozó javaslata ezt is tartalmazza, a kerítés felső részén lehet egy döntött szakasz, ami nehezítheti a létrával történő átjutást.

  • A határvédelem témájában azt mondta: amióta a kerítés fennáll, az összes költség öt százaléka alatt kaptak támogatást Brüsszeltől.

    A marosvásárhelyi, kidobott levélszavazatok ügyében a miniszter kifejtette: nem kértek bocsánatot a kormánytól a sajtóban, pedig itt lenne az ideje. Bebizonyosodott ugyanis, hogy szervezett akció keretében akarták a határon túli magyarok véleménynyilvánítását lejáratni és korlátozni az áprilisi országgyűlési választás előtt. A román hatóságok szerint választási csalás látszatát akarták kelteni a tettesek.

  • A miniszter szerint Paks II. nem növeli az energetikai kiszolgáltatottságot Oroszország irányába, mert nekünk termeli majd az energiát, az orosz fél csak kivitelező.

    Kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy mielőbb sor fog kerülni a következő tanév rendjének közzétételére.

  • Gulyás Gergely szerint az erősebb forint jobb lenne, de ha még mindig 1,1 millió devizahiteles lenne, mint 2010-ben, akkor most társadalmi katasztrófa lenne. A miniszter megjegyezte azt is: a legrosszabb, ha túl gyors az árfolyamváltozás. A magyar gazdaság talpazata viszont stabil.

  • A miniszter azt mondta, a kormány örül az Európai Parlament döntésének az atomenergiáról és a földgázról.

    Az Indexen megírtuk, hogy az EP elutasította az úgynevezett taxonómiarendelet kiegészítése elleni indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazat bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet.

  • Jakab Péter videójáról (amelyben arról beszélt, hogy utál bemenni a Parlamentbe) a miniszter azt mondta, hogy önbevallásnak tekinti.

    Az új fővárosi parkolási rendszerrel összefüggésben úgy fogalmazott: nem a filmekben megszokott módon, de autósüldözés történik Budapesten.

  • Gulyás Gergely úgy látja, akiknél a béremelés kifejezetten indokolt, azok a pedagógusok és a fegyveresek. A miniszter megjegyezte: jó lenne, ha a magyar baloldal nem nehezítené meg, hogy azokat a forrásokat, amelyeket például pedagógusbér-emelésre kívánnak szánni, megkapják. Gulyás Gergely hozzátette: az ország teherbíró képességét figyelembe véve kell emelni, hogy mit tudnak tenni, azt meglátják, mert a jelenlegi gazdasági helyzet lényegesen gyorsabban változik, mint a mögöttünk hagyott évtizedben bármikor.

  • Gulyás Gergely úgy tudja, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf minden gazdasági érdekeltségét eladta.

  • A forint helyzetéről és az infláció magyarországi mértékéről a miniszter azt mondta: a kettőt külön kell választani. Az infláció szempontjából Magyarország áll a legjobban a V4-es országok közül. Az árfolyam ügyében két tényezőt kell figyelembe venni: az államadósság mértékét és az energiakitettség kérdését.

    Újságírói kérdésre határozottan aláhúzta, hogy a kormánynak nincs szándéka elengedni a forintot.

    A béke gyakorlati szorgalmazásával kapcsolatban a miniszter elmondta: tárgyalóasztaloknál szokott béke születni, ezt a kormány mindig is támogatta. Európa azonban azért került nehéz helyzetbe, mert az energetika területére is kiterjesztették az uniós szankciókat, ez hiba volt.

    A titkosszolgálatok költségvetésének megemelése ügyében Gulyás Gergely azt mondta: miután háborús helyzetben vagyunk, ez a titkosszolgálat megerősítését kívánja. Egy titkosszolgálatnak feladata a nemzeti szuverenitás megvédése.

  • A feltöltés folyamatos, abban bíznak, hogy októberre a lehető legmagasabb szintet érik el, most 35 százalékon állnak.

  • Gulyás Gergely: Időnként vannak erre vonatkozó információk, de az érintettek többsége nem tesz így. Ahol erre egyértelmű adat vagy gyanú van, ott eljár a fogyasztóvédelem.

  • Csütörtök délben, a Kormányinfó kezdetén 412,2 forintot adtak egy euróért. Egy órával később 410 forint 50 filléren állt az árfolyam. 

    Gulyás Gergely a Kormányinfón az árfolyam emelkedéséről szólva egyebek mellett  beszélt arróI is, hogy ilyen esetekben mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye. Mint mondta: megalapozott gyanút erre nem lát a kormány, de a veszély mindig fennáll.

    A jegybanknak vannak eszközei, hogy megakadályozza a spekulációs támadást a forint ellen

    – tette hozzá. 

    Arra a kérdésre, hogyan erősítik a forintot, Gulyás Gergely  azt mondta:  meghatározzuk, hogy mi az oka annak, hogy a forint gyengül. Ez leginkább most a gázár. Ezért kell ezzel kapcsolatban lépni, és akkor megnyugtatólag hatunk a piacokra – felelte.

    Arról, hogy a forint az elmúlt 24 órában hogyan mozgott, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

  • A miniszter a közszféra és a fizetésemelések témájában azt mondta: egyelőre azt próbálják megvédeni, amit eddig elértek. Ha jobb idők jönnek, ha véget ér a háború, akkor természetesen ugyanazt a fizetésemelési ütemet szeretnék tartani, amely az elmúlt tíz évben volt jellemző. De nem tudják, hogy ez mikor lesz, tekintettel kell lenni a körülményekre.

    A pedagógussztrájk témájában azt mondta: volt egy sztrájk, ami, mint kiderült, csak figyelmeztető volt, első fokon a bíróság azt mondta, hogy jogszerű volt, másodfokon jogszerűtlennek ítélték. Ezeket és a Kúria döntését (jogszerű volt a sztrájk) is tiszteletben tartja a kormány. Nem kérnek bocsánatot a pedagógusoktól, mert a kormány mindig csak azt mondta, amit a bíróság megállapított.

    Az egészségügyi szakdolgozók témájában Gulyás Gergely elmondta: 72 százalékkal emelték az ápolói béreket tavaly, de volt orvosbéremelés is. Amíg háború van, és naponta változik az energia ára, addig béremelésről beszélni tévedés. Most az ország jelenlegi helyzetét kell megóvni.

    Kérdésre a miniszter leszögezte: a kormány nem tervez járványcsillapító intézkedést tenni.

  • A kormány megpróbálja a gazdaságot, a foglalkoztatást, a család- és rezsivédelmet megőrizni, de Gulyás Gergely hozzátette: Európa behozhatatlan versenyhátrányba kerül, ha tízszer annyiért szereznek be gázt, mint az amerikaiak. A miniszter kifejtette, hogy szeretnék Európát a józan ész talajára visszavinni, erre kevés az esély.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Index kérdéseire is válaszolt.

    • Mikor kaphatjuk meg az uniós forrásokat?

    A miniszter elmondta: készen állunk a megállapodásra, ősszel lehet megegyezés az uniós forrásokról, leginkább az Európai Parlament és a baloldali képviselők jelenthetnek akadályt. „Nem helyes Európa szétverése” – tette hozzá. Gulyás Gergely szerint az együttműködést durván megsérti, hogy az EP össze nem tartozó kérdéseket kapcsol össze.

    • Van-e a kormánynak tennivalója a tegnapi Mol-bejelentéssel kapcsolatban, ha a horvát állam nem hajtja végre az ítéletet?

    A miniszter elmondta: választottbírósági döntés volt, mindkét félnek el kell fogadnia. Nem tehet mást Horvátország.

    • Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban. Lesz-e újra napi adatközlés, mikor lehet szükség újabb óvintézkedésekre?

    Semmi szükség rájuk, mert csak minimális az emelkedés, válaszolta Gulyás Gergely.

    • Szeptemberig miként fogják megszervezni a határvadászati állomány toborzását, kiképzését, felszerelését és szolgálatba állítását, illetve milyen bérezésre számíthatnak az új határvédők?

    Törvényt kell erről alkotni. Gyors kiképzésre lesz lehetőség. A tisztek a készenléti rendőrség kötelékében szolgáló rendőrök lesznek. A határvadászok bérezésének ügyében végleges döntés nem született – válaszolta Gulyás Gergely.

    Gulyás Gergely azt mondta: amint elkészül vele a Pénzügyminisztérium, a kormány már sürgette a tárcát.

  • Gulyás Gergely kifejtette, hogy a háború következtében megemelkedett energiaárak eredményeként sok vízszolgáltató, amelyik önkormányzati tulajdonban van, csődközelbe került. A kormányhoz ebben az ügyben érkezett több megkeresés, a kabinet úgy látja, hatékonyabban lehetne működtetni a vízszolgáltatócégeket, ha nem lenne ennyi. Az államnak fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő üzemméret mellett valamilyen struktúrát kialakítson, de egyelőre többet nem tud mondani.

  • Szentkirályi Alexandra újságírói kérdésre közölte, hogy négynapos programsorozat lesz augusztus 20-án és előtte, húsz helyszínen várják az ünneplőket. Európa legnagyobb tűzijátéka lesz este, 32 percig fog tartani, 4,3 kilométer hosszan lehet élvezni majd a Duna két partján. Ahogy korábban, ezúttal is lesz tisztavatás, légi parádé, zászlófelvonás és egyházi megemlékezések. A költségekről időben adnak tájékoztatást.

  • Gulyás Gergely: A kormány eszköze leginkább az, hogy meghatározzuk, mi az oka az árfolyam gyengülésének, jelen pillanatban ez leginkább a gázár és a szankciók. A kormány a költségvetés hiányát úgy tartja, ahogy tervezték, ezenkívül Magyarország energiafüggőségét mérsékelni próbálják, és a hazai kitermelés növelése érdekében is tesznek lépéseket. A miniszter azt is elmondta, hogy az Európai Bizottsággal történő esetleges megállapodás után sem kell csodára számítani, mert nincsenek Magyarországnak finanszírozási nehézségei, amíg viszont háború van, addig az árfolyam is gyengébb lesz, mint korábban.

  • Gulyás Gergely az árfolyammal kapcsolatos kérdésre elmondta: mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye, de megalapozott gyanút nem látnak. Elsősorban a jegybanknak vannak eszközei ennek megakadályozására. A miniszter szerint látni kell, hogy Magyarország energiakitettsége, amelyet mérsékelni fognak, jelentős, és azt is, hogy Magyarországon a magas államadósság csökkent, de így is magasabb, mint a környező országoké, ez ilyenkor minimálisan növeli a kitettségünket, ez látszik az árfolyamban is.

  • Gulyás Gergely azt mondta a határvédelemről: az a cél, hogy az új határvadászrendszer készen álljon megvédeni a határokat, ha kell, a jogszabályokat is ehhez kell igazítani, meg kell határozni, hogy pontosan milyen eszközei lesznek a határvadászoknak, hogy az erőszakos határsértőkkel szemben fellépjenek. Világosan kell szabályozni, mert sajnos időszerűvé vált.

    A Velencei Bizottság ajánlásaival kapcsolatban a miniszter elmondta: a megvalósíthatóságát megvizsgálják, nem teljesen egyeznek az Európai Bizottság javaslataival. A vita arról van, hogy az Országos Bírósági Tanácsban csak bírák vannak, a Velencei Bizottság szerint más hivatásrend képviselőinek is jelen kellene lenniük a testületben. A kormány nyitott a javaslatra.

  • A kormány tegnap tárgyalt az illegális migrációról is. A miniszter ismertette, hogy a helyzet a déli határnál rohamosan és negatív irányba változik. A déli határszakaszon az év ugyanezen időszakában tavaly 47 ezer, idén 110 ezer határsértő volt. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a Belügyminisztérium keretein belül határvadászokat vesznek fel, körülbelül négyezer határvadász lesz. A határvédelmet a rendőrökkel együttműködve fogják ellátni, ez tehermentesíti a katonaságot. A költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják.

  • Gulyás Gergely kiemelte: a cél az, hogy a magyar költségvetés továbbra is kiegyensúlyozott, megbízható legyen, ez a konzervatív költségvetési politika jellemezte az elmúlt tíz évben is Magyarországot. Cél az is, hogy az Európai Bizottság javaslatainak elfogadása után a lehető leggyorsabban megállapodjanak, Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására, de látják, hogy a magyar baloldali képviselők annak érdekében lobbiznak, hogy megakadályozzák a megállapodást, amivel az országnak ártanak. Ezekből a forrásokból a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelésére is jutna.

  • A miniszter az uniós, RFF-s források témájáról elmondta: elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, hogy Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát, illetve a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is küldtek ki. Elfogadták azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni. Továbbá elfogadták, hogy Magyarországnak az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítsák.

    Magyarország azt is megvizsgálja, hogy miként csökkenthető az energiafüggőség. Bővítenék a gázturbinás erőművek számát, a naperőművek kapacitását, növelik a hazai gázkitermelést (1,5 milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre, nyolc–tízmilliárd köbméter között van az ország gázszükséglete), kezdeményezik Paks I. üzemidejének meghosszabbítását.

  • Tíz órán keresztül ülésezett tegnap a kormány – kezdte Gulyás Gergely. Megállapították, hogy minden pillanatnyi nehézség ellenére, ami a forint árfolyamában látható, a magyar gazdaság fundamentumai stabilak. A legfrissebb ipari termelés növekedési mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a költségvetési bevételek jelentősen nőnek, a bevételek nagy része alultervezettnek fog minősülni. A stabilizációhoz szükséges lépéseket megtették, a hiánycélt 2022-ben és 2023-ban is tartani fogják.

    A miniszter azzal folytatta, hogy az árfolyamot az energiaárak, ma elsősorban a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest, és ezért gyengül a forint. A kiváltó ok a háború és az erre adott válaszok, a háborús infláció, aminek ma az a következménye, hogy Amerika nem gyengül, Kína erősödik, Európa pedig a magunk által bevezetett szankciók hatásaitól szenved. Gulyás Gergely hozzátette: az egész európai gazdaságot elérte az infláció, ebben a tekintetben Magyarország valamivel jobban áll, mint a térség, az árfolyam szempontjából viszont rosszabbul.

  • A Mol–INA-ügyben indított eljárásban a washingtoni bíróság a Molt mondta ki nyertesnek. Ennek értelmében a hazai olajtársaság több mint százmilliárd forintos kártérítést kap – derült ki a magyar olajvállalat által tartott szerdai sajtótájékoztatón.

  • A forint gyengélkedését frissülő cikkben követjük, itt találja.

  • Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásért felelős miniszter nemrégiben az Index Kibeszélő című műsorának arról beszélt: haladnak a megállapodás felé, nem kizárt, hogy még idén érkezhetnek az uniós pénzek.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 12 és 14 óra között számol be a kormány legfrissebb döntéseiről, és válaszol az újságírók kérdéseire. Köszöntjük olvasóinkat az Index percről percre közvetítésében!