Ülésezett az operatív törzs, itt vannak a részletek

2022.07.07. 12:44
Megtartotta első ülését az augusztus 20-ai Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs csütörtökön Budapesten.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a testület vezetője az ülés után elmondta, az elmúlt években nemcsak az állami ünnepek, hanem a magyarországi világrendezvények is bebizonyították: rutinos, felkészült szervezői tudás áll rendelkezésre, amely garantálja, hogy mindenki zavartalanul és biztonságban ünnepelhesse Magyarország születésnapját.

Emlékeztetett: a kormány az elmúlt 12 évben kialakította azt a módszertant és eljárásrendet, amellyel az augusztus 20-ai rendezvénysorozatot magas színvonalon és a legnagyobb biztonsággal szervezhetik meg. Az operatív törzsben minden olyan szervezet, intézmény képviselteti magát, amelynek a Szent István-napi programokkal dolga van.

A következő másfél hónapban az érintettek folytatják munkájukat. Az operatív törzs vezetője azt mondta: az előkészületek rendben folynak. Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A látogatókat augusztus 18–21. között mintegy 20 programhelyszínen több száz programelemmel várják. Köztük – mint fogalmazott – „Európa legnagyobb tűzijátékával”, amely bemutatja az ezeréves magyar állam történelmének jelentős momentumait, a nemzeti identitás fontosabb elemeit.

A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz, emelte ki Kovács Zoltán.

Idén sem maradnak el a hagyományos állami programok sem: a tisztavatás, a légi parádé, a zászlófelvonás és a Szent Korona-látogatás, miként az egyházi események, az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet sem, írja az MTI.

Ezek mellett sok egyéb kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, „igazi fesztiválhangulatot ígérnek” a szervezők a Szent István-napi programsorozaton. A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található. Az államalapítás és Szent István király emlékére augusztus 20. a hivatalos állami ünnep.