Kovács Zoltán: A jogállamisági eljárás olyan szempontokat kér számon, amelyek nincsenek benne az alapszerződésben

image 6483441
2022.07.08. 16:17
A magyar kormány ragaszkodik a nemzetállami hatáskörökhöz – erről Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár beszélt egy interjúban. Azt is megjegyezte, hogy a kabinet az elvi álláspontjának megtartása mellett hajlandó a megállapodásra a helyreállítási alap ügyében.

„Technikai szinten lényegében elkészült a megegyezés Brüsszellel az uniós forrásokról, már ha nem szól közbe a politika” – mondta a Mandinernek Kovács Zoltán.

A kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szerint Brüsszelben folyamatosan összemossák a közösségi és tagállami hatáskörbe tartozó intézkedéseket.

Álláspontja szerint a jogállamisági eljárással az a baj, hogy az egyes országokon olyan szempontokat és elvárásokat kér számon, amelyek nem szerepelnek az alapszerződésben. Kovács Zoltán ezért ezt veszélyes iránynak tartja.

Ragaszkodunk a nemzetállami hatáskörökhöz, így például a gyermekeink védelméhez a különböző szexuális propagandáktól. Ezzel együtt erős bennünk a megállapodás szándéka

– fogalmazott Kovács Zoltán, aki megjegyezte, hogy a helyreállítási alapból származó pénzek minden uniós tagállamnak, így Magyarországnak is járnak, akárcsak az operatív programokból származó források.

Az államtitkár méltatlannak nevezte Brüsszel viselkedését ebben a helyzetben, ugyanis koronavírus után vagyunk, zajlik egy háború és a recessziós is közeleg. A kormány mindenesetre jelezte, hogy az elvi álláspontjának megtartása mellett hajlandó a megállapodásra – tette hozzá Kovács Zoltán.

Azt is hozzáfűzte, hogy a kormány tett javaslatokat a megegyezés elősegítésére.

A helyzetet viszont szerinte nehezíti, hogy az Európai Parlamentben az európai és a magyar baloldal is gőzerővel azon dolgozik, hogy Magyarország ne kaphassa meg a neki járó forrásokat. Ezt a fajta politikai nyomást pedig ellensúlyozni kell az államtitkár szerint.

Arra a kérdésre, miszerint a kormány tényleg nem felelős-e az inflációért és a forintárfolyam megugrásáért, Kovács Zoltán azt válaszolta: a háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában.

„A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését” – szögezte le az államtitkár.

(Borítókép: Kovács Zoltán. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)