Mesterházy Attila: Ha az ellenzék impotens...

D NOE20210521006
2022.07.10. 09:10 Módosítva: 2022.07.10. 09:11
Az MSZP politikai értelemben a haláltusáját vívja, de még él, és ez reményt ad arra, hogy lassan felépüljön. Magyarországon szükség van a szociáldemokráciára, helye és feladata volna a baloldali politikának, ezt pedig tradicionálisan az MSZP képviseli a mai politikai palettán − mondta Mesterházy Attila volt pártelnök.

„A Fidesznek mély gazdasági és pénzügyi válságot eddig még nem kellett kezelnie, a legutóbbit a Bajnai-kormány az MSZP támogatásával magára vállalta az ország érdekében. Az igaz viszont, hogy Orbán Viktor nem ügyetlen az emberek manipulálásában, így ha az ellenzék impotens és csak magával foglalkozik, még egy ilyen szociális válság hatására sem vehető biztosra a Fidesz jelentős népszerűségvesztése” − mondta el Mesterházy Attila a Mandinernek adott interjújában.

A politikus, aki miniszterelnök-jelöltként kétszer is volt Orbán Viktor kihívója, közölte, hogy a demokratikus normák kilúgozása nem ma kezdődött a szocialista pártban, hanem a legutóbbi, 2020-as tisztújításkor.

Mesterházy Attila szerint most is ugyanaz a cél, hogy ne lehessen radikális változásokat véghezvinni a MSZP-ben, mert az felborítja a status quót, és még a végén a vezetőknek vállalniuk kellene a felelősségüket.

Mint azt megírtuk, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő április végén nyílt levelet tett közzé, amelyben a szocialista párt teljes átalakítását szorgalmazta. Azt is javasolta, hogy változtassák meg a párt nevét, és közölte, hogy indulni kíván a társelnöki posztért. Később indulását visszavonta.

Indoklásában megjegyezte, hogy „politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek, egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését“.

Erről az esetről Mesterházy úgy nyilatkozott, hogy Ujhelyi leveléből azt olvasta ki, hogy – amint ő fogalmazott  „politikai közösségünk jelentős személyiségei” még mindig nem értik, mi történt a választásokon, és hogy azóta milyen folyamatok indultak el az ellenzéki oldalon.

Még mindig azt hiszik, hogy belső hatalmi harcokkal, egymás kiszorításával, a személyes sértődöttségből fakadó bosszúhadjáratokkal meg tudják őrizni pozíciójukat a pártban − közölte. 

Az egykori miniszterelnök-jelölt szerint ma még nem lehet biztosan látni, hogy az októberben megválasztandó elnök feladata nem a villany lekapcsolása lesz-e, de az esély megvan a túlélésre.

Én azt mondom, tragédia volna nem megpróbálni. A válság fokozódásával megteremtődhet a többségi igény egy igazi baloldali politikára

– fogalmazott Mesterházy Attila.

(Borítókép: Mesterházy Attila 2021. május 21-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)