Donáth Anna: Az EU ne dőljön be a magyar kormány benzinártrükkjének!

2022.07.11. 11:21
Az ellenzéki EP-képviselő szerint ez most a magyar társadalom szociális és az Európai Unió politikai érdeke.

A Momentum politikusa az Európai Parlamentben elhangzott beszédében kiemelte: Európa-szerte elképesztően emelkednek a megélhetési költségek. Ezért szerinte ilyen rendkívüli időkben van létjogosultsága annak, hogy egy tagállam hatósági árral szabályozza például a benzin árát.

Magyarországon még a választási kampány részeként vezették be a hatósági árat. Ugyanakkor a választások elmúlásával a kormány az ellátásbiztonság veszélyeztetése miatt már szabadulna a hatósági ártól 

– emlékeztette az EP-képviselőket és a bizottság képviselőjét Donáth Anna.

Azonban a politikus szerint ezt a kormány nem meri meglépni, mert attól tartanak, hogy a magas benzinárak miatti elégedetlenség rajta csattan, így trükkhöz folyamodik: megtiltja a nem magyar állampolgároknak, hogy hatósági áron tankoljanak a magyar benzinkutakon.

A volt pártelnök rámutatott, hogy a magyar kabinet lépése uniós jogba ütközik, hiszen nem tehet különbséget EU-s állampolgárok között.

Donáth Anna szerint a kormány viszont alig várja, hogy az Európai Bizottság fellépjen a hatósági árral szemben, hiszen így mutogathat majd Brüsszelre. Ezért a Momentum EP-képviselője arra kérte a bizottságot, hogy ne dőljön be a magyar kormány benzinártrükkjének.