Július 16-án lesz a bakonybéli Faünnep

DBOGI20181020003
2022.07.11. 19:10
Jazzjátszótér gyerekeknek, fafaragás helyi Junior Príma-díjas mesterrel, festészeti műhely bakonyi arcokkal – ez várja a bakonybéli Faünnepen az érdeklődőket. A Kultháló monostori bázisán a közönség is részesévé válik az alkotó folyamatnak.

Nemcsak Magyarországon, de a régióban is ismert volt évszázadok óta a bakonybéli fafaragás – július közepén erre emlékeznek számos programmal Bakonybélben. A bakonyi hegyek közt megbúvó Szent Mauríciusz Monostor szerzetesei számára a természet tisztelete, a fenntartható környezet fontos értékek, csakúgy, mint a kultúraközvetítés és a helyi közösség bevonása.

Július 16-án Dés András Kiss Judit Ágnes költővel interaktív-improvizatív gyerekműsorral várja a családokat, ahol hinta, csúszda és mászóka helyett hangokkal, ritmusokkal és érzésekkel játszanak, alkotnak közösen meséket.

A gyerekekkel való közös játék, improvizálás arról szól, hogy mi, a jazz-zenészek és a gyerekek kölcsönösen adjunk egymásnak valamit. Ők a frissességet, az előítélettől mentes nyitottságot, a játék felhőtlen élvezetét, mi meg azt, amit megtanultunk arról, hogy miként lehet mindezt átültetni a zenébe – dallammá, harmóniává, ritmussá tenni

– mondja Dés András.

Zenésztársaival bevonják az alkotási folyamatba a kicsiket és nagyobbakat – ezzel is tükrözve a Kultháló szellemiségét. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális alprogramjának célja, hogy bekapcsolódjanak a helyi lakosok is a kreatív alkotás folyamatába, és a civil társadalom minél szélesebb rétegeit sikerüljön így integrálni.

Novák Erik rendező, producer Bakonybéli arcok című képzőművészeti projektjében önkéntes helybéliek állnak modellt. „Mióta a fővárosból Bakonybélbe költöztem, és volt alkalmam megbarátkozni a generációk óta itt élő tősgyökeres helybéliekkel, megérintett az egyszerű, tiszta és becsületes közeg, a természetben barázdálódott arcok festményre kívánkozó karakterei” – mondja Novák Erik, akinek a művei, köztük a vértanú szentek nemcsak egy kiállítótér elszeparált terében lesznek láthatók, hanem megszületésük közben, valamint a falu közterein is.

A helyi fafaragó művésztől, Kropf Milántól a fák szeretetének szépségét és megmunkálásuk csínját-bínját lehet ellesni a Faünnepen. „Számomra az alkotás egy lelket gyógyító tevékenység. Gyökeret eresztettem általa. Mélyebben tudtam kapcsolódni a természettel, a kultúránkkal, az őseink tudásával, az emberekkel. Az én zárkózott világomra egy új ablakot nyitott a kézművesség. Emberi kapcsolataim nagy része ezen a fonálon keresztül érkezett az életembe” – mesél motivációjáról Kropf Milán. A Junior Príma-díjas fafaragó mester foglalkozásának elsődleges célja a faragókés biztonságos használatának elsajátítása és a mesterség népszerűsítése.

Baán Izsák bakonybéli perjel szerint a Faünneppel szemléletet is szeretnének formálni: felhívni a figyelmet a természet megbecsülésére.

„Egyre inkább igaz, hogy viharos időket élünk, s az erősödő kihívásokban a monostor – amelynek parkjában évszázados faóriások állnak – maga is, mint egy evangéliumi talajból táplálkozó fa, a gyökerek megerősítésére hívja mindazokat, akik részt vesznek a község Faünnepén” – fogalmaz Baán Izsák.

Az események a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósulnak meg.

(Borítókép: Bodnár Boglárka / MTI)