Még mindig bajban a belföldi vonatközlekedés

D  MI20220710005
2022.07.11. 18:36
Biatorbágy és Herceghalom között egy vágányon fokozatosan újraindul a nemzetközi vonatközlekedés hétfő este.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon Biatorbágy és Herceghalom között a vasárnap hajnali balesetben kisiklott teherkocsikat beemelték, az egyik pályatestet helyreállították, átadták a vonatforgalom számára.

Ennek eredményeként újraindulhat a nemzetközi vonatközlekedés hétfő este, ám egyelőre csak egy vágányon, sebesség- és menetrendi korlátozásokkal. A másik pálya helyreállítása és a forgalomnak való visszaadása kedd reggel várható – írja a MÁV.

Egyelőre csak a nemzetközi vonatok közlekednek 

Hétfő estétől egyelőre csak a nemzetközi vonatok – Hegyeshalom, valamint Rajka felé és onnan a fővárosba tartó railjet, regiojet, EuroCity, EuroNight vonatok – ismét az eredeti útvonalon, teljes viszonylaton közlekednek. A Keleti pályaudvarról Bécsen át Münchenbe 20.40-kor induló Kálmán Imre EN vonat lesz az első, teljes útvonalon közlekedő nemzetközi vonat.

A München, Bécs felől Budapestre tartó, Hegyeshalomból menetrend szerint 18.28-kor továbbinduló 67-es számú railjet xpress a Keleti pályaudvarra már közlekedik a vonal teljes hosszán, majd ezután érkeznek a többi nemzetköziek is Hegyeshalom, valamint Rajka felől a fővárosba. 

Kivételek az alábbi nemzetközi járatok:

  • a München felől érkező, Hegyeshalomból 16.28-kor Budapest felé továbbindult railjet (rjx 65) csak Bicskéig közlekedik,
  • a Keleti pályaudvarról 17.30-kor Bécsbe induló railjet (rjx 42) csak Bicskétől közlekedik,
  • a Keleti pályaudvarról 18.40-kor Bécsbe induló Lehár EC (EC 340) nem közlekedik,
  • a Keleti pályaudvarról 19.40-kor Bécsbe induló railjet (rjx 264) csak Bicskétől közlekedik.

Még bajban van a belföldi közlekedés

A belföldi vonatközlekedésben érvényben maradnak még a menetrendi korlátozások, vonatpótló buszközlekedés. Az alapmenetrend szerinti személyvonati közlekedés várhatóan kedd reggel indulhat el.

Továbbra is érvényben vannak a menetrendi, vonatforgalmi korlátozások a belföldi vonatközlekedésben:

  • az S10-es vonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Herceghalom és Győr között közlekednek,
  • a G10-es vonatok nem közlekednek,
  • az S12-es vonatok megosztva, a Déli pályaudvar és Biatorbágy, valamint Tatabánya és Oroszlány között közlekednek,
  • a soproni Savaria, illetve szombathelyi InterCityk csak Győr–Sopron, valamint Győr–Szombathely között közlekednek,
  • vonatpótló buszok közlekednek a belföldi vonatok helyett Biatorbágy és Herceghalom között,
  • elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket a Biatorbágyot, Herceghalmot és Bicskét érintő menetrend szerinti Volánbusz-járatokon, valamint az M4-es metrón.

(Borítókép: Tehervonat kisiklott kocsija Biatorbágy és Herceghalom között, ahol összeütközött két tehervonat 2022. július 10-én hajnalban. A balesetben több kocsi is kisiklott; a két település között nem közlekednek a vonatok. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)