A magyarok és a szerbek a legelégedettebbek a kormányukkal a régióban

GettyImages-93086563
2022.07.11. 08:57
Magyarországon 61 százalék, Szerbiában 60 százalék elégedett a kormányuk teljesítményével, míg az elégedetlenek aránya egyaránt 33 százalék volt.

Magyarországon és Szerbiában a legmagasabb a kormányzati munkával való elégedettség – derült ki a Nézőpont Intézet május–júniusban készített, tizenkét országot vizsgáló közép-európai kutatásából.

Mindkét országban április 3-án tartottak országgyűlési választásokat. A Fidesz–KDNP hatalmas győzelmet aratott, és egyelőre válságállónak tűnik a magyarok kormányzattal való elégedettsége. Szerbiában az egy napon tartott államfő- és parlamenti választáson szintén a hivatalban lévő Alekszandar Vucsics elnök, illetve az addig kormányzó Szerb Haladó Párt győzedelmeskedett.

„A választási győzelmek mértékénél is nagyobb elégedettség azt bizonyítja, hogy a politikai stabilitás érték" – hívta fel a figyelmet a Nézőpont.

Jóval elégedetlenebbek a környező országok polgárai

Ausztriában már többségben vannak az elégedetlenek: az osztrákok 46 százaléka elégedett, 52 százaléka viszont elégedetlen kormánya teljesítményével. Az energiahiányról szóló közbeszéd és Kurz kancellár bukásának máig ható botrányai alighanem éreztetik hatásukat. A negyven százalék körüli elégedettség jellemzi Csehországot is.

A lengyeleknek mindössze negyede volt elégedett és kétharmada elégedetlen a Morawiecki-kormány munkájával. A szlovénoknál szintén a szavazók negyede volt elégedett, és közel háromnegyede elégedetlen a Jansa-kormánnyal, amelyet aztán le is váltottak a választáson.

A legelégedetlenebb országok közé tartozik Románia, ahol a lakosság 26 százaléka jelezte elégedettségét kormánya munkájával, de még ennél is rosszabb a szlovák kabinet megítélése, amellyel csupán 24 százalék szimpatizál – írja a Magyar Nemzet.

(Borítókép: A szerb parlament épülete Belgrádban. Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images)