Bajban a közétkeztetés, beszerzési gondokkal küzdenek a konyhák

DMOHA20131120005
2022.07.12. 07:18
A hetente dráguló élelmiszerárak mellett beszerzési gondokkal is küzdenek a közétkeztetésben, miközben a hatóság arra készül, hogy ellenőrizze, a konyhák betartják-e a jogszabályokat, hogy kellően változatos-e az étrend.

Szinte lehetetlen követni az élelmiszerárak emelkedését, emellett azonban már beszerzési gondok is nehezítik a közétkeztetést – mondta Pénzes Andrea, az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke a Népszavának.

Elmondása szerint a hatósági áras alapanyagokat még az önálló konyhával rendelkező iskolák sem tudják kedvezményes áron beszerezni, az ő iskolájában a csirkecombot például már egy héttel előre kell megrendelni, mert a beszállító csak több helyről tudja azt beszerezni.

Mindeközben a kormány pedig éppen most akarja ellenőrizni, hogy a konyhák betartják-e azt a jogszabályt, amely megszabja, milyen alapanyagokat milyen gyakorisággal lehet használni, amikor azt sem tudják, hogy az élelmiszer azon az áron érkezik-e meg, mint amin rendelték.

A települések ugyan kapnak állami támogatást az étkeztetés megszervezéséhez, a hetente növekvő élelmiszerárak miatt ez azonban nem fedezi a kiadásaikat.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta, ott, ahol az önkormányzat külső szolgáltatótól rendeli az ételt, az alapanyagok drágulása miatt erősödik a cégek nyomása és többnyire már tárgyalnak is a díjak emeléséről. Saját városa példáját hozva arról is beszélt, hogy a náluk működő ezerfős konyhán szeptembertől várhatóan 30 százalékkal megemelik mind a nyersanyagnormát, mind pedig a térítési díjakat. 

Az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének tagjai nemrég legalább 550 forintot tartottak reálisnak személyenként, azonban még ma is van olyan falu, ahol 350 forintból kell megoldani egy óvodás tízóraiját, ebédjét és uzsonnáját. Schmidt Jenő szerint ősztől az ezer forintot is elérheti háromszori étkeztetés esetén.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)