A Jobbik követeli, hogy Novák Katalin ne írja alá a kata módosítását

2022.07.13. 11:39
A Jobbik azt követeli: ne írja alá az államfő a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) szabályait megváltoztató törvénymódosítást.

A Sándor-palota előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese elmondta: ha Novák Katalin nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek az előző nap elfogadott módosítást, az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást.

Hangsúlyozta: az adónem „kivéreztetése” két éve kezdődött, de a kata népszerűségét mutatja, hogy ennek ellenére sok százezren maradtak ebben a konstrukcióban. A magyar emberek, vállalkozások lenézésének nevezte, hogy a kormányzat a rendszer kijátszójának véli a katásokat.

A Jobbik elnökhelyettese az MTI szerint kiemelte: az adóhatóság eddig is kiszűrhette volna a katával trükközőket; az ehelyett végrehajtott módosítással viszont a végfelhasználók élete drágul meg, hiszen az ebből az adónemből kiesők áraikban tovább fogják hárítani a megnövekedett közterheiket.

Annak lehetőségét is felvetette, hogy a katából kieső vállalkozók a szürke- vagy a feketegazdaságban tevékenykednek majd tovább.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője azt szorgalmazta: a magyar vállalkozók vegzálása helyett a kormány vonja be a közteherviselésbe azokat a multinacionális cégeket, amelyeket „folyamatosan kényeztet”. Sürgette, hogy aki akar, maradhasson a kata hatálya alatt, és például nyugdíj mellett is választhassa valaki ezt az adónemet.

A Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikájának újabb lépcsőjeként beszélt az intézkedésről Brenner Koloman, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese, hangsúlyozva, azokat az értelmiségieket, kisvállalkozókat sújtja a katamódosítás, akik nem tagozódtak még be a Fidesz egypárti túlhatalmának félfeudális rendszerébe.